Съдът намали паричните гаранции на двамата обвиняеми по случая "Nexo"
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Януари 2023 15:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Съдът намали паричните гаранции на двамата обвиняеми по случая "Nexo"

/КРОСС/ Софийският градски съд измени взетите от прокуратурата парични гаранции от по 1 милион лева на двамата обвинени по случая "Nexo" и ги намали на 150 000 лв. за Траян Николов и 100 000 лв. за Калин Методиев.

Съдът прие, че e налице обосновано предположение те да са съпричастни към част от обема от обвиненията, които са им предявени. Налице са доказателства за създаване на организирана престъпна група с цел извършване на данъчни престъпления и престъпления, свързани с изпиране на пари. Съдът не намира обаче доказателства, че тази организирана престъпна група е целяла извършване на финансови сделки, без съответно разрешение, както и престъпления, свързани с манипулиране на компютърни данни.

Съдът потвърди наложената забрана на двамата да напускат страната, защото има опасност да се укрият, а Траян Николов може да извърши и престъпление. Заради престоя на делото в съда, е продължен и срокът за внасяне на паричните гаранции с 5 дни. Определението е окончателно и не подлежи на жалба и протест.