"Лукойл" опровергава твърденията за доставки на гориво за Украйна от рафинерията в България
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Януари 2023 17:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Лукойл" опровергава твърденията за доставки на гориво за Украйна от рафинерията в България

/КРОСС/ Руската петролна компания "Лукойл" опровергава твърденията за доставка на горива за Украйна от рафинерията й в България или чрез други канали и не изключва възможността да се обърне към съда, предаде ТАСС.

"Лукойл" във връзка с новата вълна спекулативни публикации в медиите още веднъж заявява, че няма договори и не е доставял през 2022 г. своя продукция в Украйна от завода в Бургас България или чрез някакви други канали", се посочва в официално изявление на компанията. "Лукойл" подчертава, че такива предположения по-рано са опровергавани и от представител на посолството на Русия в България.

"Компанията си запазва правото да се обърне към съда за защита на бизнес репутацията си", се посочва в изялението.

Германският в. "Велт" съобщи по-рано този месец, позовавайки се на бившия министър на финансите Асен Всилев, че България чрез чуждестранни посредници е снабдявала Украйна с дизелово гориво след руската инвазия, като нефтопродуктите са били произведени от рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас".

"Лукойл" тогава заяви, че българските власти никога не са се обръщали към ръководството на предприятието му с молба за доставка на гориво за Украйна.