Георги Георгиев от ПП: Договорите по инхаус поръчките за „Хемус“ са незаконни
Секция: ПОЛИТИКА
26 Януари 2023 08:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Георги Георгиев от ПП: Договорите по инхаус поръчките за „Хемус“ са незаконни

/КРОСС/ В предаването „Лице в лице“ по бТВ Георги Георгиев, каза че магистрала "Хемус" не се строи, защото всички знаят, че е незаконна. Ако се пусне нова обществена поръчка, може да стане много по-бързо

На фирмите може да се плати, но не по този начин, по който министър Шишков е платил. Самият той е казвал, че този договор е незаконен, заяви той.

Цялата схема е в нарушение на закона. Министрите Караджов и Шишков трябваше да прекратят тези поръчки и да пуснат нормални, чисти обществени поръчки, като се сложат критерии за качество и цена, подчерта Георгиев.

По думите му, по сегашните поръчки фирмите не дължат никаква гаранция, ако нещо се случи с качеството на магистралата. В договора не е записано, че фирмите не осъществяват строителство, а доставят материали и дават наем на механизация, обясни депутатът от ПП.

Работата на прокуратурата е да установи кой е платил на фирмите и защо. Искам този, който е нарушил обществения интерес чрез увреждане на бюджета, да си понесе отговорността, подчерта Георги Георгиев .

За пътя Мездра-Ботевград нещата са още по-зле. За текущите ремонти също трябва да се плаща по себестойност, а се плаща на пълна стойност, отбеляза още той.