Камелия Нейкова: Видеонаблюдение и видеозаснемане ще се извършва след края на изборния ден
Секция: ПОЛИТИКА
26 Януари 2023 07:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Камелия Нейкова: Видеонаблюдение и видеозаснемане ще се извършва след края на изборния ден

/КРОСС/ Много се надявам никой да не си помисля, че върху бюлетините от машинно гласуване трябва да се отбелязва с химикал някакъв знак - x, v, или какъвто и да било друг. Това е изискване на закона и не би трябвало да се случва. Това каза председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова пред bTV.

По думите ѝ секционните избирателни комисии ще следят да не допускат драскане и писане по тези бюлетини. Тя увери, че няма да има никакъв проблем с доставката на защитената хартия за бюлетините за машинно гласуване и тя ще бъдат доставена в срок.

„Видеонаблюдение в реално време и видеозаснемане ще се извършва след обявяването на края на изборния ден, при преброяването на гласовете и отчитане на изборните резултатите от СИК. В секциите, които са по-специфични - за избиратели с увреждания, подвижни секции, там не се предвижда по закон да има видеонаблюдение", каза още Камелия Нейкова.

Изборният кодекс е възложил техническото обезпечаване на изборите на Министерския съвет, а ЦИК трябва да определи реда и условията, по които то да се случи.

На предстоящите предсрочни парламентарни избори ще има увеличение във възнагражденията на членовете на СИК.

„Около 195 лв. е минималното възнаграждение. Съответно това ще доведе до увеличения на възнагражденията на председател, заместник-председател, секретар, на членовете на районните избирателни комисии. На всички членове на избирателни комисии", каза още председателят на ЦИК.