Посочиха причините поради които връзката между САЩ и Европа ще рухне
Секция: Интервюта
26 Януари 2023 11:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Посочиха причините поради които връзката между САЩ и Европа ще рухне

Изолацията на САЩ след Байдън и енергийната криза ще доведат до раздор между Щатите и Европа

/КРОСС/ Съединените щати и Европа са заплашени от разногласия поради протекционизма на Белия дом и неговата политика за горивата, пише Ян Оберг, ръководител на Транснационалната фондация за изследване на мира и бъдещето, в статия за Global Times.

"Има две причини, поради които Европа ще бъде принудена да влезе в разкол със Съединените щати.

Първата е, ако Америка след Байдън стане възможно най-изолираната или се плъзне в ситуация, подобна на гражданска война.

Втората е резултат от американските санкции, отмяната на всичко руско, унищожаването на „Северен поток-2" и продажбата на американски втечнен природен газ на четири пъти по-висока цена, което ще предизвика силни антиамерикански настроения в цяла Европа", счита експертът.

Той също така добавя, че ЕС се провали с гръм и трясък във възможността си да изгради мир с Русия, не успя да се справи с миграционната криза от 2015 г. и пострада от COVID-19. В резултат на тези грешки, счита авторът, Европа стана по-зависима от Щатите и е принудена „сляпо да се подчинява" на Белия дом по въпроса за украинската криза.

Когато Западът претърпи крах, добавя авторът, другите страни ще проявят мъдростта да смекчат политиката си и да му помогнат, но не в ущърб на своите интереси и политика.

„Трябва да се направи всичко, за да се избегне нова студена война между Запада и Изтока, защото дори една студена война ще ни попречи да решим належащите проблеми на човечеството", заключава Оберг.

Западните страни са изправени пред нарастващи цени на енергоносителите и скок на инфлацията поради налагането на санкции срещу Москва и политиката на отказ от руското гориво.

На фона на поскъпването на горивата, предимно на газа, индустрията в Европа до голяма степен загуби своите конкурентни предимства, което се отрази и на други сектори на икономиката. Освен това Съединените щати и европейските страни са изправени пред рекордна от десетилетия инфлация.