Иван Таков: Столична община трябва да е много по-активна в решаването на проблемите, предизвикани от икономическата криза
Секция: ПОЛИТИКА
26 Януари 2023 12:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иван Таков: Столична община трябва да е много по-активна в решаването на проблемите, предизвикани от икономическата криза

/КРОСС/ Столична община трябва да бъде много по-активна в решаването на проблемите в града, предизвикани от инфлацията и от сериозния ръст на цените. Това заяви председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков в изказването си в началото на днешната сесия. Той добави, че Столична община има голяма отговорност в тази посока, а до момента по-скоро тича след събитията.

"Някои от тези проблеми Столична община дори сама създава. Говоря конкретно за увеличената цена за пътуване с градския транспорт на най-уязвимите групи - учениците - от 9 на 20 лева - и на пенсионерите, коментира Иван Таков. - Вече е ясно, че ни предстоят нови предсрочни парламентарни избори, икономическата криза се задълбочава - инфлация, ръст на цените... В това отношение задължение на Столична община е да бъде проактивна и да намира решения, с които да облекчава гражданите, да им помага".

Иван Таков припомни, че общинските съветници от групата на "БСП за България" внесоха преди няколко дни доклад с предложения за промени в Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община. "Предложенията ни в него са свързани с поправяне на несправедливостта по отношение на най-уязвимите групи. До внасянето за гласуване на този доклад на сесия на СОС обаче сигурно ще минат два месеца, като гледам темповете, с които се случват нещата, коментира той. - Затова Столична община е длъжна да помисли как да компенсира учениците през това време".

Председателят на БСП - София посочи още един проблем, който назрява и ще трябва Столична община да намери решение. "Говоря за цените за столово хранене на учениците. Забелязваме много сериозен ръст и там през последните няколко месеца - от 2,50 лв. цената вече отива към 4,00 лв., а на места чувам, че стига и до 5 лв., каза Иван Таков. - Сега е времето да помислим за начини, с които да компенсираме тази разлика. Столична община е длъжна да бъде проактивна и от този момент да започне да търси варианти за решение, а не да чакаме ситуацията да стане непоносима за гражданите и тогава ние под натиск да се справяме със ситуацията".

Иван Таков добави, че подобна е ситуацията и с детските кухни. "Там също стремглаво се вдигат цените. Разбира се, при детските кухни има и други проблеми, за които тепърва ще търсим решения през промени в Наредбата, коментира той. - Истината е, че Столична община към този момент не е достатъчно активна по проблемите, които са предизвикани от икономическата криза. И трябва да си признаем тази слабост. За да може час по-скоро да се справим с нея. Столична община трябва да бъде проактивна и да търси възможности и през държавата, и по различни програми, и по всякакви други начини да осигурява помощ, особено за най-уязвимите социални групи в София. В тази тежка криза не можем да си позволим събитията да ни изпреварват, да ни изненадват и след това да се чудим какво става и как да се справяме. Защото в такива ситуации много често Столична община с решенията си създава нови проблеми като прехвърля финансовата тежест върху гражданите".