Инспекцията по труда напомня: При студено време трябват мерки за здравословни условия на труд
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Януари 2023 18:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Инспекцията по труда напомня: При студено време трябват мерки за здравословни условия на труд

/КРОСС/ Заради обявения оранжев код за обилен снеговалеж в няколко области на страната от Главна инспекция по труда напомнят на работодателите, че трябва да предприемат специални мерки за опазване на живота и здравето на работниците. Сред тях са промяна на работното време, за да не се работи в най-студените часове на денонощието, въвеждане на по-чести почивки, осигуряване на подходящо работно облекло и топли напитки.

От Инспекцията по труда припомнят, че при наличие на оранжев и червен код за ниски температури, обилен снеговалеж, дъжд или силен вятър задължение на работодателите е да съобразят условията на труд при работа на открито с Наредбата за минималните изисквания за микроклимата на работните места.

При ниски температури през студения период от годината, при работа на закрито оптималните стойности при лека физическа работа са от 20 до 23 градуса, при средно тежка физическа работа - от 17 до 20, а при тежка физическа работа градусите са от 16 до 18.

Трябва да бъде осигурено наблюдение или начин за комуникация с работещите на открито на изолирани работни места, първа медицинска помощ и условия за подходящо транспортиране при внезапно влошено здравословно състояние до медицинско заведение.

Контролните органи на Инспекцията по труда изследват доколко са спазени изискванията на Наредбата при всяка проверка, когато прогнозата е за неблагоприятни климатични условия. Най-често работещите в закрити помещения сигнализират за работа при ниски или твърде високи температури.