Вицепремиерът Христо Алексиев предостави на общините указания за прилагане на мярката за намаленията за автобусния транспорт за учащи и пенсионери
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Януари 2023 08:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вицепремиерът Христо Алексиев предостави на общините указания за прилагане на мярката за намаленията за автобусния транспорт за учащи и пенсионери

/КРОСС/ Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев обсъди с представителите на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) мярката за допълнително компенсиране на намаленията за автобусния транспорт за учащи и пенсионери. С цел новата мярка да бъде приложена бързо и ефективно на всички участници в срещата бяха предоставени разписани указания за прилагането ѝ.

„Убеден съм, че никоя българска община няма да си позволи да злоупотреби с тези помощи, за което стриктно ще следим. Очаквам тези средства да отидат по предназначение и хората да усетят ефекта от тази мярка“, заяви вицепремиерът Христо Алексиев. По негово разпореждане е отделен необходимият административен ресурс за оказване на професионална и правна помощ на общините по прилагане на разпределението на средствата, като им бяха предоставени и контакти на определените експертите.

От Националното сдружение на общините в Република България изказаха благодарност към вицепремиера Христо Алексиев за подкрепата и заявиха готовност веднага да започнат работа, заедно с експертите от министерството. „Ние сме поели ангажимент да съдействаме на всяка една община в страната по реализирането на тази мярка, като очакваме от общинските власти необходимата ангажираност, по този важен за хората въпрос“, допълни Христо Алексиев.

По време на разговорите беше разяснено, че от 1 февруари 2023 г. до 31 декември 2023 г. влизат в сила новите, по-високи размери на намаленията на цените на пътуване по основни градски линии и междуселищния автомобилен транспорт, за учащи се и пенсионери, както и безплатното пътуване на децата до 10 навършени години.

Отпусканите средства от държавата за компенсиране на намаленията за учениците в дневна форма на обучение и студентите редовно обучение, включително докторантите в редовна форма на обучение се увеличава от 20% на 70%.

За пенсионерите компенсацията за намалено пътуване е увеличена от 20% на 40%.

За изпълнението на тази мярка са осигурени допълнителни 73 мил. лв., към вече предвидените в бюджета до момента 64 млн. лв. Общо сумата за 2023 г. е в размер на 137 мил. лв.

С допълнителни 27 млн. лв. за 2023 г. се увеличават и субсидиите за междуселищните автобусни превози, като през 2022 г. сумата бе 20 млн. лв.