ВМА с кампания „Бъди един от нас: Дари кръв – спаси живот!”
Секция: Здраве
27 Януари 2023 10:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ВМА с кампания „Бъди един от нас: Дари кръв – спаси живот!”

/КРОСС/ Кръводарителите играят жизненоважна роля в здравеопазването на едно общество.

Често срещано е разбирането, че основната необходимост от кръвопреливане е при хора, пострадали в катастрофи или други инциденти.

Освен тези пациенти, има и още много, които се нуждаят от кръв и кръвни продукти заради онкологични заболявания, заболявания на кръвта, пациенти, подложени на различни операции - ортопедични, сърдечно-съдови и други, съобщават от ВМА.

Всяко кръводаряване потенциално може да спаси до три живота. Всеки един от нас може да бъде герой - дарявайки кръв, помагаме на друг да живее.

По-щастливи - хората обикновено даряват, защото се чувстват добре да помагат на другите, а алтруизмът и доброволчеството са свързани и с положителни резултати за здравето. Даряването на кръв е и начин за изразяване на принадлежност към дадена общност.

Насърчаване на безвъзмездното кръводаряване е една от мисиите на ВМА - още със създаването на Центъра по трансфузионна хематология на ВМА преди 30 години, като ежегодно се организират десетки кампании под надслов „Бъди един от нас: Дари кръв - спаси живот!".

Всеки, който иска да подкрепи кампанията, може да го направи всеки ден - от 8.00 до 16.00 часа, в Кръвния център на ВМА.

Повече информация за кампанията може да се получи на тел.: 02/ 922 55 06.