Лампите за гел лак увреждат ДНК
Секция: ЛЮБОПИТНО
27 Януари 2023 13:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лампите за гел лак увреждат ДНК

/КРОСС/ От дълго време в света на индустрията за красота се говори, че при честа употреба ултравиолетовите лампи за маникюр могат да навредят и състарят кожата на ръцете. Въпреки това много любителки на салонния маникюр продължават да си правят процедури с гел лакове. Генетици съветват да не прекаляваме с модното увлечение, защото то може да доведе до промени в нашето ДНК, съобщи "Труд бг".

Лампите, които помагат за втвърдяването на лака за нокти, излъчват UVA - същите, които правят солариумите вредни. Подобно на ултравиолета от слънцето, и този от устройствата, ако влезе в клетките, ги прави химически активни. Все едно да пуснеш весел гост в апартамента, който веднага развеселява всички. Превъзбудените молекули започват да търсят с кого да взаимодействат в клетките и често посягат към най-свещеното - ДНК, обясняват генетици.

В ДНК цялата информация се записва от молекули от 4 вида: C, G, A и T. По време на излагане на лампа молекулите C и G, възбудени от ултравиолетовите лъчи, се превръщат в A и T. В резултат на това в генетичната инструкция възникват грешки и всички процеси в клетката се провалят: логистиката е изпратена на грешното място, ремонтите не се извършват навреме. Цялата тази бъркотия може да доведе до рак.

Това твърди статия за потенциалните опасности от ултравиолетовото лъчение, публикувана в сп. Nature Communications. В това проучване учените тестват как лампите за маникюр влияят на клетките и стигат до извода, че мутациите се случват много често, а жизнеспособността на клетките намалява с увеличаване на дозата радиация. Облъчването в продължение на 20 минути води до смъртта на 20-30% от клетките, а трикратното двадесетминутно облъчване - на 65-70% от тях.

Успокоението е, че резултатите, представени в изследването, са получени от „голи клетки", които не са защитени от роговия слой на кожата, който спасява от радиация. А и мутациите не винаги водят до рак. Те са необходима, но не достатъчна част за развитието на тумор. Засега тази статия просто насочва вниманието към факта, че няма нищо полезно в сушенето на лак с лампа и е по-добре да не се злоупотребява с него.