141 години от рождението на Владимир Димитров – Майстора
Секция: КУЛТУРА
27 Януари 2023 13:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
141 години от рождението на  Владимир Димитров – Майстора

/КРОСС/ Наследството на Майстора е намерило своето място във вечността с светлият пример за един достойно изживян живот, озарил и оставил светла диря, неподвластен на забравата. Неговата личност е сила и упование за всички нас, прекланяйки се пред таланта и завещаното от твореца за поколенията във времето.

На 1 февруари 2023 г., 12:00 ч., в Художествена галерия „Владимир Димитров - Майстора" ще се състои единадесетото издание на церемонията по връчване на Националната награда за живопис на името на Майстора. Тя съществува от 1973 г. до края на 80-те години на миналия век, след което е възстановена през 2012 г. Събитието отрежда значимо място на град Кюстендил в културния живот на страната.

Наградата се присъжда всяка година на един български художник за изключителните му постижения в изобразителното изкуство през изтеклата година. Учредена е от Община Кюстендил и ХГ „Владимир Димитров - Майстора", Министерството на културата и Съюза на българските художници. Тя е не просто признание и стимул за българските творци - връчването ѝ се превърна в празник и събитие от национална величина.

От 2013 година насам с престижната награда са отличени Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев, Николай Майсторов, Анета Дръгушану, Захари Каменов, Елица Тодорова, Йордан Кисьов и Атанас Парушев. По традиция награденият от предходната година показва изложба в деня на обявяването на следващия носител на наградата.

В залите на Галерията присъстващите на събитието ще могат да разгледат представителната постоянна експозиция с творби на Майстора, гостуващата изложба на ХГ „Борис Денев" - Велико Търново, експозиция с творби на Николай Дюлгеров, изложба скулптура на Иван Русев, годишната изложба на кюстендилските художници и продължаващата изложба от пленера „Свети Лука".

В 13:30 ч. участниците в честването ще посетят къщата музей „Владимир Димитров - Майстора" в с. Шишковци. Ще бъдат поднесени цветя пред паметника на художника.