Лавров: Часовникът на многополюсната история тиктака в правилната посока
Секция: Русия
27 Януари 2023 14:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лавров: Часовникът на многополюсната история тиктака в правилната посока

/КРОСС/ Колективният Запад се опитва да обърне формирането на многополюсен свят, но „часовникът на многополюсната история тиктака в правилната посока". Това каза на пресконференция руският външен министър Сергей Лавров, съобщават руски медии.

Министърът подчерта, че формирането на многополюсен свят е „обективен и неудържим процес". Той отбеляза бързото развитие на страни като Китай, Индия, появата на Турция, Египет, Бразилия, други страни от Латинска Америка и страните от Персийския залив като влиятелни центрове. Лавров припомни, че президентът на Ангола е предложил свикване на среща на върха на Африканския съюз, за ​​да се определи мястото на Африка във формиращия се световен ред, както и асоциацията БРИКС като олицетворение на глобалната многополярност и интереса на някои страни от "петорката".

„Така че този часовник на многополюсната история тиктака в правилната посока", посочи ръководителят на руската дипломация.

„Въпреки че колективният Запад, САЩ, НАТО и ЕС, които са изцяло под контрола на Вашингтон, се опитват да обърнат процеса. Тези усилия са напразни. Най-многото, на което могат да разчитат, е някакво спиране на обективния ход на история", коментира Лавров.