Действащи журналисти са лектори в новата магистърска програма по "Мултимедийна журналистика" на УНСС
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Януари 2023 15:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Действащи журналисти са лектори в новата магистърска програма по "Мултимедийна журналистика" на УНСС

/КРОСС/ Теорията и практиката ще работят заедно в новата магистърска програма по "Мултимедийна журналистика" на катедра „Медии и обществени комуникации“ в УНСС. За лектори са поканени утвърдени журналисти с авторитет в професионалната общност, които имат богата практика и опит в едни от най-големите и влиятелни медии в България, както и специализации в утвърдени чуждестранни медии и агенции. Сред журналистите са Миролюба Бенатова, Николай Стоянов, Стефан Антонов, Гена Трайкова, Росен Босев, Венелин Петков, Асен Иванов, Иван Бакалов, Николай Дойчинов, както и преподаватели от катедра „Медии и обществени комуникации“.

Медиите имат важна обществена роля да информират и формират обществено мнение, да наблюдават и контролират другите власти, да бъдат медиатор между гражданите и държавата, да образоват и забавляват. Новата дигитална и технологична среда изправи журналистите пред сериозни предизвикателства в изпълнението на всички тези задачи. Те трябва да адаптират и надградят класически умения за проверка на фактите, работа в дигитална среда, да разказват истории не само в текст, но и да знаят как да ги визуализират. Да познават не само информационните потребности на публиките, но и да защитават обществения интерес. Да могат да се приспособяват към различните медийни платформи – от традиционния нюзрум, през съвременните онлайн редакции и подкаст форматите, до новите обединения на журналисти в неправителствения сектор. Многопластовите професионални умения са задължение за журналистиката на бъдещето. Магистърската програма „Мултимедийна журналистика“ цели получаването на актуални знания и практически умения в областта на медиите, медийния пазар и развиване на задълбочени професионални знания в областта на качествената журналистика. Тя стабилно надгражда знанията и уменията, предоставяни от преподавателите в катедрата в бакалавърските програми по „Медии и журналистика и „Медия икономика“.

В прагматичен план, целта е студентите да надградят своите познания и умения за създаване на мултимедийно съдържание за различни медийни платформи, писане и заснемане на визуални истории, техники за интервюиране, качествена журналистическа работа в цифрова среда, използване на целия инструментариум за журналистически разследвания по отворени източници (OSINT), достъпни в цифрова среда, употреба на модерните журналистически формати като платформите за проверка на факти, отразяване на истории в конфликтни зони, продуциране на новини и управление на информационни потоци, отразяване на капиталови базари, банков и финансов сектор, икономически и финансови кризи, познаване в дълбочина на медийния пазар.

Сред основните учебни дисциплини, които изучават студентите от магистърската програма са „Увод в мултимедийната журналистика“, „Медии и конфликти“, „Бизнес журналистика“, „Сторителинг в журналистиката“, „Репортажна журналистика“, „Проверка на факти и работа с бази данни“, „Мултимедийни журналистически умения“, „Анализ и визуализация на данни“, „Мултимедийно продуцентство“ и др. Важна роля в магистратурата има и класът по „Медиен практикум“, където отново уважавани и доказани практици от медиите и журналистиката ще създават реален медиен продукт. В него те ще представят на студентите своя опит и ще им предоставят възможност за стажове и работа.

Студентите ще имат възможността да работят в телевизионното обучително студио на катедрата, което е оборудвано с нова и модерна техника. В него с тях ще работят режисьор, оператор и монтажист, с дългогодишен телевизионен опит в рейтингови предавания.