МЕУ и Консултативният съвет на ИКТ общността одобриха приоритетните теми за съвместна работа
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Януари 2023 16:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МЕУ и Консултативният съвет на ИКТ общността одобриха приоритетните теми за съвместна работа

/КРОСС/ Министерство на електронното управление и членовете на Консултативния съвет на ИКТ общността одобриха приоритетните теми, по които ще работят съвместно, по време на провелото се днес първо заседание на Съвета. Участие в него взеха директорите на дирекции в министерството, ръководството на Изпълнителна агенция „Инфраструктура на електронното управление“ и  „Информационно обслужване“ АД.

 „Разчитаме на вашата проактивност, когато има важни за обществото и държавата теми, да ги обсъждаме заедно и да излизаме с общи решения.“ Това каза заместник-министър Благовест Кирилов, който ще ръководи работата на Консултативния съвет. Заместник-министър Атанас Мазнев подчерта, че „Повишаването на мрежовата и информационна сигурност в електронното управление е една от основните цели на МЕУ. Министерството е изготвило проект за актуализирана Стратегия за киберсигурност на България.“

            По време на първото заседание, двамата заместник-министри представиха приоритетите на МЕУ – Политика в областта на информационното общество и информационните технологии/цифровата трансформация; Политика в областта на електронното управление; Политика в областта на мрежовата и информационна сигурност и Политика в областта на изграждане, развитие и поддръжка на споделените ресурси на електронното управление. Да подпомагат тези политики на министерството, се сформираха четири работни групи, в които членовете на Съвета ще участват с опит и експертни познания.

Целта на Консултативния съвет е активно сътрудничество при обсъждане на законодателни инициативи, търсене и предлагане на решения по актуални теми от дневния ред на държавата.