Цончо Ганев, ПП„ Възраждане“: Обединихме стотици хиляди хора за референдума за българския лев
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Януари 2023 10:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цончо Ганев, ПП„ Възраждане“: Обединихме стотици хиляди хора за референдума за българския лев

/КРОСС/ Поредица предложения на „Възраждане" обединиха огромната част на НС и се приеха изключително важни решения благодарение политиките ни. Това каза заместник-председателят на НС от „Възраждане" Цончо Ганев в „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Той подчерта, че гласуваното решение за преговори за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в частта „Енергетика" е по тяхна инициатива. „Говорим за спасение на българската енергетика. Това касае джоба на всеки един от нас, защото затварянето на ТЕЦ-овете води до това, че от износител на ток, България ще стане вносител", заяви Ганев.

Обясни, че са изпратили и писмо до президента Радев, в което са призовали да има честност и прозрачност в тези преговори. По този повод са предложили на държавния глава на тези преговори да отидат председателите на трите най-големи синдиката в България.

„Възраждане" няма да влезе в коалиция и ще се яви самостоятелно на изборите. „Готови сме да се обединим по всякакъв начин и всеки е добре дошъл във „Възраждане", ако застава зад всичко това, за което ние се борим. Големият проблем на политическата система е, че има политическо шарлатанство и се влиза в парламента с едни идеи, а после плюеш на всичко, само и само да участваш във властта", заяви Ганев.

За референдума за запазване на българския лев Ганев заяви, че само за 2 седмици са обединили стотици хиляди хора. Той е напълно законен, не подлежи на атакуване и не противоречи на Конституцията или Договора на България с ЕС.

„Енергията в обществото ни е голяма. Подписите вече са над 110 000. В тази бройка не са включени подписите на стотиците неправителствени организации, които събират подписи на доброволни начала, тук не са и подписите на българите в чужбина. Ние знаем, че ще съберем нужните подписи за референдум дори преди да изтече законоустановения срок от 3 месеца", заяви Ганев.

Ганев изтъкна, че в продължение на години предлагат съдебна реформа, без да се налага промяна на Конституцията, с генерална промяна на Висшия съдебен съвет, НСС и институцията на главния прокурор.

„Възраждане" е против закупуването на американски реактори на стойност 20 милиарда за изграждане на нови ядрени мощности при положение че имаме два реактора, които стоят на площадката в „Белене". „Това не е радикално, това е национално отговорно. И точно заради това „Възраждане" расте, защото ние защитаваме всичко, което е анти брюкселски и анти американски интереси. Аз не виждам нищо радикално в това да си запазим лева, финансовия и монетарен суверенитет, енергетиката", заяви Ганев.

БНТ, „Денят започва с Георги Любенов"