Поне 7 души са убити в нападение срещу синагога в Йерусалим
Секция: СВЯТ
28 Януари 2023 10:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Поне 7 души са убити в нападение срещу синагога в Йерусалим

/КРОСС/ Поне седем души са убити при предполагаемо терористично нападение в Ерусалим и други 10 са ранени, съобщи израелската полиция. Някои израелски медии говорят за поне осем жертви.

Нападателят е застрелян от силите за сигурност, докато се е опитвал да избяга с автомобил. Според израелския "Канал 13" извършителят е разпознат като Фади Айяш от Шуафат, предимно палестински район на Източен Ерусалим, и е познат на израелската полиция с връзките с ислямисткото движение "Хамас".

Инцидентът е станал в предградието Неве Яаков в Източен Ерусалим, като стрелбата е открита пред местната синагога, докато хората са я напускали след петъчна служба за началото на Шабат.Сред ранените с опасност за живота е 70-годишна жена.

Според израелски медии след новината за нападението в Дженин и други населени предимно с араби градове в страната е имало фойерверки и тържества.

Междувременно говорител на терористичната групировка "Ислямски джихад" - с която Израел бе в конфликт миналото лято и която обстрелваше с ракети в Газа - благослови "операцията в Ал Кудс (Ерусалим - бел. ред.)" и обясни, че тя била в отговор на нападението в Дженин.

След няколко дни в страната пристига държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който призова да се понижи напрежението. Ескалацията е свързана с рейд на израелските сили в бежански лагер край Дженин, при което бяха убити поне 9 души - членове на "Ислямски джихад" и двама цивилни.

Подкрепяната от Иран "Ислямски джихад" отвърна с изстрелване на ракети от ивиата Газа срещу Израел, а израелската армия бомбардира със самолети. След петъчните молитви от джамиите започнаха шествия сред призиви на организацията за джихад, съобщава "Ройтерс".