Стоян Панчев: Към средата на годината вече ще говорим повече за рецесия, отколкото за инфлация
Секция: ИКОНОМИКА
28 Януари 2023 13:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стоян Панчев: Към средата на годината  вече ще говорим повече за рецесия, отколкото за инфлация

/КРОСС/ Всичко поскъпва, това е нормално. Заплатите, за съжаление, изоставят в този процес, а инфлацията е близо 20%. Това каза икономистът Стоян Панчев в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

Той коментира повишението в цените на картите и билетите за столичния градски транспорт. Според него премахването на някои услуги като например картата за една линия е било с цел скрито да се увеличи цената на услугата. В искането на ресторантьорите в сметката да бъде калкулиран бакшиш икономистът също видя опит за повишаване на цените в бранша. „Такива заобиколни начини за повишаване на цените не са честни, не са начинът, по който трябва да се подходи към клиентите", категоричен е той.

Той обясни, че ще има сектори, като публичния например, където актуализацията на заплатите ще е по-трудна поради липсата на приет държавен бюджет за 2023 г. Не всички работещи и в частния сектор са получили увеличение, посочи още Панчев.

Експертът все пак прогнозира, че има индикации още тази година инфлацията да намалее.

„Когато паричното предлагане се увеличи, това води до скок на цените. Последната година имаме отрицателен ръст на паричното предлагане от минус 4%, което означава, че и цените ще спаднат. Това обаче по всяка вероятност ще означава и задаваща се рецесия", коментира Панчев.

По думите му към средата на годината най-вероятно вече ще говорим повече за рецесия, отколкото за инфлация.

Инфлацията ще падне по-значително следващата година, но това не означава, че цените на стоките и услугите ще се върнат назад, подчерта икономистът.