Трима загинали и един в неизвестност след порой в Окланд, Нова Зеландия
Секция: СВЯТ
28 Януари 2023 14:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Трима загинали и един в неизвестност след порой в Окланд, Нова Зеландия

/КРОСС/ Рекордно количество дъжд падна в най-големия град в Нова Зеландия. Пороят в Окланд причини смъртта на трима души, а един човек е в неизвестност, предаде Асошиейтед прес, като се позова на премиера Крис Хипкинс.

Вчера в града с население от около 1,6 милиона души е бил поставен рекорд за най-голямо количество валежи. На някои места са паднали над 15 сантиметра само за три часа.

Телата на двама мъже били открити на наводнени места. Трети мъж е издирван, след като бил отнесен от придошли води, а още един човек е в неизвестност, след като свлачище погълнало къща, съобщи полицията.

Впоследствие Хипкинс каза, че вече е потвърдена смъртта на трима души. Той не даде подробности.

Пороят предизвика редица проблеми в Окланд. 126 души, блокирани в къщи и коли, са били спасени.

Пътища бяха затворени, а много хора останаха без ток. Електрозахранването на около 3500 къщи все още не е възстановено.

Стотици хора прекараха нощта блокирани на летището на Окланд. Всички полети бяха анулирани, а част от терминала е наводнена.

Два концерта от прощалното турне на сър Елтън Джон, предвидени на стадион в Окланд вчера и днес, бяха отменени заради лошото време.

Новозеландските власти обявиха извънредно положение в района на най-многолюдния град в страната.

Новият премиер, който зае поста само преди три дни след оставката на своята предшественичка Джасинда Ардърн миналата седмица, отиде в Окланд с военен самолет, за да направи оглед на щетите.

"Това е безпрецедентно събитие в последно време, каза Хипкинс. Той заяви, че предстои голямо разчистване, и посъветва хората да си стоят вкъщи, ако е възможно.

Подобряването на времето може да е само за малко, тъй като прогнозите са за още проливни дъждове, предупреди новозеландският премиер.