Проф. Радка Аргирова: В България циркулира вече и новият подвариант на COVID-19 – XBB.1.5.
Секция: Здраве
28 Януари 2023 15:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Радка Аргирова: В България циркулира вече и новият подвариант на COVID-19  – XBB.1.5.

/КРОСС/ Намираме се съвсем близо до пика на грипната епидемия и след този пик ще започне спадане на заболеваемостта. Това каза вирусологът проф. Радка Аргирова в интервю за предаването „Тази събота" по бТВ.

В момента областите в грипна епидемия са 6, а бяха 8 и едва ли ще се стигне до обявяване на национална епидемия. Проф. Аргирова напомни, че този път епидемията тръгна от изток на запад и цялата страна не беше еднакво засегната.

Най-силно засегнати са най-възрастните над 65 години и децата. Причината за високата заболеваемост при децата е фактът, че дълго бяха затворени, обясни вирусологът.

Симптомите при грипа настъпват много бързо, обясни тя - температура, суха кашлица и болки по цялото тяло. Важно е още в началото да се вземат антивирусни препарати. Не се взимат антибиотици, защото те са средства срещу бактерии, подчерта проф. Аргирова.

В България циркулира вече и новият подвариант на COVID-19 - XBB.1.5., потвърди вирусологът. Той е много по-заразен, заобикаля имунитета от ваксини и преболедуване, но не протича по тежко, уточни тя.

Проф. Аргирова напомни, че начините за предпазване от вирусите са ваксините, маските и личната хигиена. Много е важно също, когато сме болни, да не ходим на работа.