Пендаровски: Изненадан съм, че България е политизирала случая с Пендиков
Секция: Интервюта
28 Януари 2023 18:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пендаровски: Изненадан съм, че България е политизирала случая с Пендиков

/КРОСС/ Българската държава е политизирала случая с пребития секретар на сдружението "Цар Борис Трети" Християн Пендиков в Охрид. Това заяви президентът на Северна Македония Стево Пендаровски в интервю за телевизия Телма, съобщава bTV.

Той посочи, че властите в Скопие не замесват случая в двустранните македонско-български отношения.

Пендаровски увери, че има политическа воля за вписване на българите в Конституцията и подчерта, че без да намесва "политика, македонци и българи" е призовал компетентните органи и прокуратурата да изяснят всички обстоятелства и виновните да понесат санкции.

Пендиков е подал сигнал за това, че спрямо него е отправено заплашително съобщение в социалните мрежи

"Такова нещо от българска страна, където всичко това веднага, ама веднага, се вписва в македоно-българския наратив. Бил е бит само заради това и т.н. Това беше едно политизиране на случая, което, честно казано, не очаквах", отбеляза македонският президент.

Припомняме, Християн Пендиков бе пребит в Охрид на 19 януари. Той бе транспортиран в България и настанен във ВМА, където по-късно бе опериран.

Пострадалият беше посетен в лечебното заведение от външния министър на РСМ Буяр Османи, който осъди насилието, но и призова българите да прекратят провокациите. Случаят обтегна допълнително отношенията между България и РСМ. България дори временно отзова посланика си от Скопие.

Побоят над Пендиков беше поредният акт на омраза срещу българите в РСМ през последните месеци.