Голям брой участници и зрители събра вторият ден на фестивала "Сурва" в Перник
Секция: КУЛТУРА
28 Януари 2023 19:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Голям брой участници и зрители събра вторият ден на фестивала "Сурва" в Перник

/КРОСС/ Голям брой участници, гости и зрители се събраха на централния площад в Перник и във втория ден на 29-ия Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва" 2023 г.

Изкуството си пред публиката показаха множество сурвакари, кукери, кукове, старци, бабугери, джамалари, камилари и др. Чуждестранни групи също демонстрираха уникални костюми и пресъздадоха характерни обичаи за своите страни.

За първи път в над 50-годишната история на "Сурва" маскарадните дефилета се провеждат три дни, като започнаха вчера.

Международният фестивал в Перник e най-авторитетната в България и Европа изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той популяризира достигнали до днес варианти на древна обредност, част от българската фолклорна традиция. Ежегодно във фестивалната надпревара участват хиляди носители на традицията от всички етнографски райони на България, а също и гости от чужбина.

"Сурва" се организира от Община Перник за първи път през 1966 г. През 1985 г. фестивалът добива статут на международен, а десет години по-късно Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ). На 26 юни 2009 г. миньорския град е обявен за европейска столица на сурвакарските и кукерските традиции.

През 2014 г. градът и фестивалът попадат в класация на авторитетното списание "National Geographic" за световни зимни топ дестинации.

Най-атрактивният му акцент е състезателното дефиле на маскарадни групи от страната и от чужбина.