АК на България и АПАЧК на Турция, подписаха меморандум за сътрудничество
Секция: ИКОНОМИКА
29 Януари 2023 12:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
АК на България и АПАЧК на Турция, подписаха меморандум за сътрудничество

/КРОСС/ Автомобилният клъстър на България и Асоциацията на производителите на автомобилни части и компоненти в Турция, която има над 500 членове, подписаха меморандум за сътрудничество.

Броят на заетите в българската автомобилна индустрия надхвърля 75 хил. души- при 9 хиляди преди 10 години.

"Има сектори, в които ние сме по-силния партньор като автомобилен софтуер, дори бих казал в сектора на електрическите автомобили, където имаме "ноу-хау", но има други сектори, в които турската автомобилна индустрия е много по-силна", коментира Любомир Станиславов, изп. директор на "Аутомотив Клъстер България".

В някои сфери турските компании от автомобилния бранш имат предимство, но не липсват и предизвикателства.

"Регулациите - България е в Евросъюза, а Турция - не и има някои данъчни регулации, а трябва да мислим като едно цяло и тогава ще бъдем по-успешни, отколкото поотделно", каза Алберт Сайдам, ТАЙСАД - Асоциация на производителите на автомобилни части и компоненти.

Втори меморандум бе подписан между Българската агенция за инвестиции и турската Специализирана индустриална зона за производители на автомобилни части. Но не само от автомобилната индустрия изтъкват необходимостта от засилване на икономическите връзки между България и Турция.

"Отдаваме голямо значение да инвестираме в България и затова очакваме подкрепа от правителството и сме благодарни за нея и в бъдеще очакваме да растем", обясни Севгюр Арсланпай, гл. изп. директор на компания в медната индустрия.

"Отваряне на вратите за квалифицирани турски работници към България ще е добра възможност за нас да растем и инвестираме, а така ще расте и брутният вътрешен продукт на страната ви", допълни Исмаил Емре Озжан, управляващ директор на турска компания.

Служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев се ангажира да създаде работна група за облекчаване на визовия режим.

БНТ, новини