Илхан Кючюк: Трябва да настояваме РСМ да има върховенство на правото и високи демократични стандарти
Секция: Анализи
29 Януари 2023 13:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Илхан Кючюк: Трябва да настояваме РСМ да има върховенство на правото и високи демократични стандарти

/КРОСС/  В случая с пребития в Охрид Християн Пендиков вероятно става въпрос за престъпление от омраза. Спорът е в това как България да не влезе отново в същата ситуация - на вето, заплашителен тон, реципрочни действия. Това каза евродепутатът от ДПС и съпредседател на АЛДЕ Илхан Кючюк в предаването „Тази неделя" по бТВ.

Систематичното наслояване на този проблем върху хората с българско етническо самосъзнание в Република Северна Македония е много притеснително. „Това, което се случи с Християн, е абсолютно недопустимо. Европейските институции бяха сезирани. България направи необходимите действия. Министърът на външните работи водеше този процес. Македонската страна също прояви необходимата зрялост. Големият въпрос е как излизаме от тази ситуация", коментира той.

Кючюк посочи, че е необходимо да настояваме Северна Македония да има върховенство на правото и високи демократични стандарти, каквито има към собствените си граждани. Според него докато това не се случи, напрежението ще продължава. Той смята, че има и външни фактори - хора, които не позволят България и Северна Македония да имат добри отношения, като те са и в двете държави.

„Това са всички, които не искат Северна Македония да влезе в Европейския съюз, всички, които не искат България да европеизира Балканите. Всички, които не искат нашата родина да има влияние. Налагането на вето означава България да няма приятели на Балканите и в ЕС", заяви Кючюк.

Нашият интерес е между двете съседни страни да има добросъседство и да има развитие на икономическите, културни, образователни отношения. „Всички опити за намаляване на напрежението трябва да бъдат поощрявани", заяви евродепутатът.

Вече близо 17 години страната ни е част от ЕС, но нивото ни на компетентност е много слабо, посочи той. България винаги е на последното 27-мо място. „Ние не предлагаме инициативи, не участваме в блокове не даваме решения, не отиваме с позиция, не защитаваме интереси", заяви евродепутатът.

Според Кючюк предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост в частта „Енергетика" изисква време, с каквото страната ни не разполага. По-разумният вариант според него е тези преговори да бъдат поставени на масата в рамките на проекта REPowerEU. „Това обаче не отменя ангажимента да поставим въпроса за отлагане на стратегическия ресурс, който е свързан с енергетиката. Ние продаваме, печелим, имаме интерес от това и можем да го заявим - така правят отговорните и компетентни държави. А иначе всичко останало е популизъм", заяви Илхан Кючюк.