Ген. майор Златко Златев: До края на годината трябва да имаме един, а може и два медицински хеликоптера
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Януари 2023 11:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ген. майор Златко Златев: До края на годината трябва да имаме един, а може и два медицински хеликоптера

/КРОСС/ Ако всичко върви нормално, до края на годината би трябвало да имаме един, а може и два медицински хеликоптера. Това каза командирът на Държавния авиационен оператор (Авиоотряд 28) ген.-майор Златко Златев в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Ако се мине на вариант да се сключва договор с чужд оператор, може да станат и повече, като естествено трябва да се подготвят оперативните бази и болниците за кацане на такива вертолети.

За момента планът е първите 6 вертолета да бъдат разположени в София, Пловдив, Варна, Ямбол и Долна Митрополия. Опцията а е вертолетите да са 6+2 и така да се покрие цялата страна, посочи ген.-майор Златев.

Има идея Държавният авиационен оператор да разшири дейността си и служи не само на правителството, а на всички български граждани.

"Ако приемем ХЕМС (система за въздушна медицинска помощ - б.р.), това ще стане много лесно и бързо, тъй като имаме изградена структура и администрация, пилотите са подготвени. Имаме също така предложение да бъдат закупени два вертолета за спасяване, които да се използват освен за спасяване, за бедствия, аварии, катастрофи и други", заяви той.

Освен това има предложение полетите да стават със заявка директно от министъра на здравеопазването, тъй като в момента се изисква разрешение от премиера. „Ако има спешен случай - може да е катастрофа, инфаркт, инсулт, ще се дава заявка към спешна помощ, която може да прецени дали да се изпрати линейка или вертолет", обясни той.

Ген.-майор Златев разказа и за транспортирането на Христиан Пендиков от Охрид. Той е поучил обаждане лично от президента, който го е попитал дали може правителственият "Фалкон" да излети до Охрид, защото военният "Спартан" е претърпял техническа неизправност. Полетът е бил организиран за около 40-45 минути.

„С "Фалкон" и преди са изпълнявани такива полети - и вътрешни, и от Европа. Вертолетите обаче са по-тежки и не са подходящи точно за такива операции. Затова започна процедура да се промени устройствения правилник и с постановление на МС авиоотрядът да започне да изпълнява полети за ХЕМС", посочи ген.-майор Златев.

В случая разходът е бил за сметка на Министерството на здравеопазването и възлиза на около 4500 евро.