Тайната на здравето и дълголетието
Секция: Здраве
29 Януари 2023 16:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тайната на здравето и дълголетието

/КРОСС/ Французойката сестра Андре, която от април 2022 г. бе най-възрастният човек в света, почина предната седмица в старчески дом в Тулон, Южна Франция.

Според д-р Любомир Балабански, който се е срещнал с всички столетници у нас, като специалист по молекулярна генетика. Науката го пленява още като ученик, а генетиката среща в 10 клас и веднага проявява голям интерес. "Както човек се познава на ниво характер, така трябва да се познава и на ниво генетика. Така могат да се профилактират дадени заболявания. Човек има около 20 000 гени, сходно на червея и на мухата. Около 7000 са свързани със заболявания", обясни той.

По думите му има над 300 теории за това защо един организъм старее. "Стареенето представлява невъзможност за геномна стабилност в организма. Няма начин човек да умре от старост, това се случва заради усложнения, които възникват от процесите на стареене. Някои гени и молекулни пътища преодопределят продължителността на живота. Голяма част от столетници, с които се срещнах са се старали да живеят здравословно без да го осъзнават, имали са диета, основана на хапване по малко", разкри д-р Балабански.

Генетикът споделя, че почти 100% от столетниците не са пушили през живота си или не са консумирали системно алкохол.