Надежда Нейнски: България трябва да помага на Северна Македония в пътя към Европа
Секция: Интервюта
29 Януари 2023 14:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Надежда Нейнски: България трябва да помага на Северна Македония в пътя към Европа

/КРОСС/ Има войни, които не приключват с мир и се превръщат в замразени конфликти. Това е най-голямата опасност за война в Украйна. Това каза бившият външен министър Надежда Нейнски в предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Според нея нападението на Русия над Украйна е разместило много пластове и довело до голяма психологическа промяна в Европа и шок за НАТО.

„Най-бързо реагираха източно- и централноевропейските държави, те обявиха, че ще приемат бежанци, че ще помагат с въоръжение. Т.е. Централна и Източна Европа заеха лидерска роля, което е нещо необичайно. Акцентът се измести от стара към нова Европа. Стара Европа дълго време оставаше в плен на тази концепция за сигурност, в която Русия играеше своята роля", обясни Нейнски.

За нея безпрецедентното обединение в Европа и света е довело до обръщане на хода на войната в Украйна.

„Тази война трябва да бъде приключена по начин, при който бъде възстановена териториалната цялост на Украйна и стане ясно, че никога повече със сила няма да бъдат отнемани територии", подчерта тя.

Тя коментира износа на оръжие за Украйна с едноличното решение на тогавашния премиер. По думите й политиките на България е трябвало да бъдат публично заявени. „Когато това е публично, държавата може да се предоговори за превъоръжаването на Българската армия. За да може българското правителство на настоява за помощ, това става през правителството, не става през фирмите. Това има и политически, и икономически аспект за България", заяви Нейнски.

За растящото напрежение между България и Северна Македония бившия външен министър заяви: „България трябва да помага на Северна Македония в пътя към Европа, като общува с политиците, които са проевропейски и проатлантически настроени в Северна Македония и заедно намерят начин да се предпазваме от подобни провокации, които аз мисля, че ще продължат и в бъдеще".