Минеков за скандала в Народния театър: Усещам политически натиск лично към мен
Секция: КУЛТУРА
30 Януари 2023 08:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Минеков за скандала в Народния театър: Усещам политически натиск лично към мен

/КРОСС/ Ситуацията в Народния театър започва да придобива значение на политически натиск, включително, но и към мен. Това каза служебният министър на културата Велислав Минеков в предаването „120 минути“ по бТВ.

Той добави, че в театъра забелязва и много странни нови политически назначения.

„Интересни са назначения, които са по някакъв начин свързани с партията на самият Василев. Тези дни излезе в няколко сайта информация за неговата партия - алтернативна лява партия, която беше поведена от Красимир Янков. Този политически натиск е и към мен“, каза той.

Минеков обясни и че направеният в Народния театър одит в момента се преглежда.

„Вътре има някои неща, които са много смущаващи. Има някакви взаимоотношения с фирмата „Инса ойл“, които не са били показани в одита. Другото, което не е в одита, е фирмата „Инфлуенсър бг“, която е собственост на дъщерята на пиарката Кръстева. Не казвам, че има нещо нередно, но нямам документите, които да покажат, че всичко е нормално“, обясни Минеков.

Според него в театъра има разделение, а някои работят там с усещане на страх. По думите му директорът има доста основания да бъде освободен.

Той коментира и готвените от екипа му промени в Закона за културното наследство, които по думите му карат много хора да се чувстват заплашени. Предвиждат се тежки рестрикции и глоби за нарушаването му. „Искам да видя как депутатите ще ги приемат и как ще реагират, дали те ще се съюзят с т.нар. „инвеститорите“ или ще търсят спасение на нашето културно-историческо наследство. От друга страна законът ще подаде ръка на собствениците на подобни паметници. По някакъв начин министерството  трябва да има бюджет и отговорност да покрива разходите за реставрация и консервация поне с 30% от средствата“, заяви той.