Първанов: Аз съм против идеята за президентска република
Секция: ПОЛИТИКА
30 Януари 2023 07:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първанов: Аз съм против идеята за президентска република

/КРОСС/ Ние имаме добре структурирана конституционно парламентарна република. Това, че не успяваме да я изпълним с реално съдържание, е дефектен политическия модел. Трифонов няма да спечели България. Това каза президентът на България от 2002 до 2012 г. Георги Първанов в предаването „На фокус“ по Нова телевизия.

Той се обяви против президентската република и изрази съмнение, че конституционната промяна може да бъде постигната. „Партиите от сегашния парламент ще се възпроизведат във Великото народно събрание, макар и в друго съотношение, и пак няма да има гласуване на идеята за президентска република“, смята Първанов.

Той коментира и статиите на „Ди Велт” и „Политико”, според които България е доставяла на Украйна гориво и оръжия от съветската епоха още в началото на войната, но е пазила това в тайна. Той отбеляза, че в политическите и оръжейни среди това се е коментирало усилено. „Тук няма място за отричане, това се е случило. Кой поема отговорността – да седнат да се разберат Кирил Петков и Корнелия Нинова. Важно е за морала, защото се усукваме, крием, някой лъже. Ако Нинова иска да защити честта си, да съди „Ди Велт”. Тук става дума за крупна далавера, в морален план, на гърба на българина”, коментира Първанов.