Медведев: Неприятелски настроените към Руската федерация държави изкореняват паметта на героите от Великата отечествена война
Секция: Русия
30 Януари 2023 19:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Медведев: Неприятелски настроените към Руската федерация държави изкореняват паметта на героите от Великата отечествена война

/КРОСС/ Неприятелски настроените към Русия страни сега се опитват да унищожат спомена за борбата с нацизма и героите от Великата отечествена война, каза Дмитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия на заседание на организационния комитет за подготовката и провеждането на събития, посветени на 80-годишнината от победата в Сталинградската битка, съобщават руски медии.

„Както знаете, в неприятелски държави днес те се опитват да изтрият, доколкото е възможно, паметта на героите, победили нацистките войски, разрушават паметници навсякъде и по всякакъв начин възхваляват фашистките палачи и техните съучастници. В някои страни това просто се прави директно, докато в други страни, включително и в държави, принадлежали конкретно към съответния пакт на Хитлер, просто срамежливо си затварят очите, сякаш нищо не се случва", каза още Медведев.

По думите му затова събитията, свързани с датите на основните битки на Великата отечествена война, са възможност да се напомни на целия свят, че никой не може да унищожи историческата истина и да я „обърне наопаки".

Медведев подчерта, че за да съхраним историческата памет „имам нужда от реални дела, от постоянна целенасочена работа". „Разбира се, това е работа с по-младото поколение и, разбира се, работа с ветераните, подпомагане на техните семейства. Разбира се, възстановяването на паметници на военната слава, музеи и експозиции, търсене на документи, военни реликви, всичко, което по един или друг начин свидетелства за подвига на нашия народ", обясни той.

Медведев отбеляза, че паметта за подвига се усеща особено в земята на Сталинград, както и на Курската издутина, а създаването на нов мемориален комплекс на Курската издутина е споделена отговорност, такава задача си струва.

Говорейки за честването на годишнината от разгрома на фашистките нашественици край Сталинград от съветските войници, заместник-председателят на Съвета за сигурност отбеляза, че се извършва мащабна работа за увековечаване на паметта, запазване на исторически места и културни реликви.

„Днес е особено важно и, разбира се, необходимо - да се предаде истината за тези събития. Празненствата винаги допринасят за това, че си спомняме минали събития и представяме нашата справедлива, истинска версия за това какво е било съветският народ, как червените Армията оказа съпротива на германо-фашистките нашественици", заключи Медведев.