14 лекари, сътрудничещи с болница WPK във Виена, са класирани в топ 6% учени в света
Секция: Здраве
30 Януари 2023 15:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
14 лекари, сътрудничещи с болница WPK във Виена, са класирани в топ 6% учени в света

/КРОСС/ 14 лекари, сътрудничещи с Wiener Privatklinik (WPK), една от най-големите частни болници в Австрия, включена през 2021 г. и 2022 г. в класацията на "Най-добрите болници в света", са класирани в топ 6% на най-добрите учени в света според класацията изготвена от Станфордския университет . Това е изключително постижение за екипа на WPK, който за втора поредна година е включен в престижната класация на най-добрите научни изследователи в света. Броят на специалистите, включени в изданието на класацията през 2022 г., се е увеличил с 55% в сравнение с 2021 г., което свидетелства за високото ниво на научните изследвания и медицинския опит на специалистите в болницата във Виена.

Списъкът на най-добрите учени в света е съставен от публична база данни на най-цитираните учени, изготвена от Станфордския университет. В него са включени около 200 000 реномирани учени в 22 области и 176 научни подобласти.

За разработването на базата данни и съставянето на класациите са използвани авторови профили в Scopus (актуализирани на 1 септември 2022 г.), които осигуряват достъп до данни и аналитични инструменти за оценка на научната дейност на изследователите (напр. общ брой цитирания, индекс на Хирш - измерващ въздействието на научната работа, брой цитирания на статии като единствен автор или сътрудник и др.).

„Гордеем се с изключителните резултати, постигнати от специалистите в медицинския екип на WPK. Нарастващият брой учени, номинирани в престижния списъка на Станфордския университет, показва постоянния напредък на научните изследвания в различни специалности, което допълнително допринася за подобряване на медицинското лечение. Радваме се, че Wiener Privatklinik е мястото, където пациентите от България и цяла Европа могат да се възползват от богатия опит на тези специалисти", споделя Ема Хафнер, ръководител на отдел "Маркетинг и чуждестранни пациенти" във Wiener Privatklinik.

Списъкът на 14-те лекари, сътрудничещи с WPK и номинирани от Станфордския университет за изследователска дейност, е съставен от:

1. Унив. проф. д-р Зигфрид Каспер, психиатър и психотерапевт - сред първите 0,2% най-добри учени в света;

Проф. Каспер има богат опит в областта на научните изследвания, над 1300 публикувани статии и индекс на Хирш (h-индекс) от 116. Основният му фокус е свързан с биологичната основа на психичните разстройства. Той е лектор на национални и международни конференции и участва активно в изследователски програми, свързани с депресията, тревожността, психозата и деменцията.

2. Унив. проф. д-р Шарох Ф. Шариат, уролог, специалист по урологична онкология - сред първите 1% най-добри учени в света;

Той има над 25 години изследователска дейност в областта на урологичната онкология, особено в области, свързани с рака на пикочния мехур и простатата. Има публикувани над 1500 научни статии и 26 глави в книги. Той е избран за най-влиятелния уролог през 2020 г., както и за най-цитирания изследовател на рака на простатата в немскоговорящите страни.

3. Унив. проф. д-р Георг Щингл, дерматолог - сред първите 2% най-добри учени в света;

Проф. Щингл се занимава с целия спектър на дерматологичната патология - от възпалителни и алергични кожни заболявания, през автоимунни заболявания, до инфекциозни кожни заболявания. Освен това той е изключителен специалист в областта на редките кожни заболявания, които често са генетично обусловени.

4. Унив. проф. д-р Ерих Минар, ангиолог - сред първите 2% най-добри учени в света;

Той е международно признат специалист в областта на ангиологията (съдовата медицина), занимаващ се с профилактика и лечение на нарушения на кръвообращението във всички съдови области (вени, артерии, лимфни съдове). Проф. Минар си сътрудничи с известни изследователски центрове в САЩ и Европа.

5. Унив. проф. д-р Кристоф Цилински, медицински онколог - сред първите 2% най-добри учени в света;

Той е директор на Централноевропейския център за ракови заболявания Academy Cancer Center към WPK, най-всеобхватния и известен частен център за диагностика и лечение на рак в Централна и Източна Европа, част от болницата Wiener Privatklinik. Изследванията му са насочени към клинични изпитвания на рак на гърдата и на белия дроб, както и към персонализирана медицина и имуноонкология.

6. Унив. проф. д-р Валтер Клепетко, гръден хирург - сред първите 5% най-добри учени в света;

Той е медицински директор на Виенския международен център по гръдна онкология (VICTO) към WPK, където екип от специалисти по хирургия, онкология и радиология лекува злокачествени заболявания на гръдния кош, използвайки най-новите методи за лечения в областта. Професорът е международно признат специалист в областта на гръдната хирургия и белодробната трансплантация.

7. Унив. проф. д-р Мартин Шилингер, специалист по вътрешни болести, ангиология и кардиология - сред първите 5% най-добри учени в света;

Клиничните и изследователските интереси на проф. Шилингер са диагностициране, последвано от минимално инвазивно лечение на нарушения на кръвообращението на сърцето, мозъка и краката, както и справяне с рисковите фактори. Публикувал е многобройни оригинални научни статии, най-вече в областта на ендоваскуларната терапия, и е провел множество национални и международни научни изследвания.

8. Унив. проф. д-р Дан Руджеску, психиатър - сред първите 5% най-добри учени в света;

Той има над 30 години опит в диагностицирането и лечението на психиатрични и психологични разстройства. Основните му изследователски интереси са в областта на неврогенетиката, шизофренията, болестта на Алцхаймер и неврокогнитивната психология. Публикувал е над 1000 научни статии, като работата му е широко цитирана (повече от 68 000 цитирания според Google Scholar, h-индекс 116).

9. Унив. проф. д-р Райнер Коц, ортопед, специалист по хирургия на костни тумори и гръбначен стълб - сред първите 5% най-добри учени в света;

Проф. Коц е пионер в областта на ортопедичната хирургия. Заедно с други специалисти в областта той изобретява протезата, която носи неговото име - първата модулна протеза за заместване на стави и дълги кости (1982 г.). Той е бил президент на Международното дружество по ортопедична хирургия и травматология и на Международното дружество за възстановяване на крайници.

10. Унив. проф. д-р Бруно Нидерле, специалист по ендокринна и съдова хирургия - сред първите 5% най-добри учени в света;

Той има 40-годишен опит в областта на хирургията, подкрепен от задълбочена научна работа, и е автор на над 500 публикации. Основните му компетенции включват рак на щитовидната жлеза, в това число медуларен рак, невроендокринни тумори и хиперпаратиреоидизъм. Той е член на няколко международни организации, сред които Европейски съвет по хирургия, Кралски колеж на хирурзите и Американски колеж на хирурзите.

11. Унив. проф. д-р Паул Кньобел, специалист по онкология в областта на хематологията - сред първите 5% най-добри учени в света;

Над 30 години той работи като хематолог в Катедрата по хематология и хемостаза в Медицинския университет във Виена. Автор е на многобройни научни трудове на теми като фибринолиза, хемофилия, кръвосъсирване и др. Той е член на австрийски и международни научни дружества.

12. Унив. проф. Рупърт Менапаче, офталмохирург - сред първите 5% най-добри учени в света;

Той е признат експерт в областта на минимално инвазивната хирургия на катаракта. Сред другите му специалности са рефрактивна хирургия, която коригира зрителни недостатъци като късогледство, далекогледство или астигматизъм, хирургия на глаукома и травматична и реконструктивна хирургия на предния очен сегмент.

13. Унив. проф. д-р Емека Нкенке, специалист по орална и лицево-челюстна хирургия - сред първите 6% най-добри учени в света;

Проф. Нкенке е доктор по теоретична медицина и има двойна квалификация както като лекар, така и като зъболекар. Специализира във виртуалното хирургично планиране и използването на специфични за пациента импланти в ортогнатичната хирургия, краниофациалната хирургия и реконструктивната хирургия. Проф. Нкенке е признат експерт в областта на хирургичното поставяне на зъбни импланти.

14. Унив. проф. д-р Себастиан Шопман, специалист по обща и висцерална хирургия - сред първите 6% най-добри учени в света;

Д-р Шопман е водещ специалист в лечението на заболявания на храносмилателния тракт с престижно медицинско образование. Научните му интереси са в областта на рака на хранопровода, хранопровода на Барет, минимално инвазивната хирургия на рак, гастроезофагеалната рефлуксна болест, профилактичната хирургия и метастазите в лимфните възли.