Запрянов: Украйна бързо усвоява нови технологии, но за изтребителите и ПВО е нужно време
Секция: ПОЛИТИКА
31 Януари 2023 08:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Запрянов: Украйна бързо усвоява нови технологии, но за изтребителите и ПВО е нужно време

/КРОСС/  Украинската армия започна своето настъпление, след като получи модерно оръжие от Запада. Всички системи и въоръжения имат за задача Украйна да освободи своята територия. Украйна няма потенциал да воюва на руска земя. Всички тези оръжия се използват само за защита на украинската териториална цялост и няма да се използват за обстрел на руски цивилни обекти. Слава Богу, че и България също се включи в предоставянето на въоръжение.

Това каза в предаването "Денят на живо" по NOVA NEWS бившият зам.-министър на отбраната ген. Атанас Запрянов.

"Не мисля, че Русия може да атакува държава от НАТО. В момента войната е позиционна. Руснаците търсят повече пропаганда и не правят опити да променят хода на войната. Украйна получава модерни танкове, а танковете са най-добрата техника за настъпателни действия. Украинците показват, че бързо усвояват работата с тази модерна техника и би трябвало до началото на март да са напълно готови да работят с тази техника. Що се отнася до изтребителите F-16 там съм по-скептично настроен. Ще е необходимо много време, за да се обучат украинските пилоти да летят на западни самолети", прогнозира той.

"Войната ще навлезе в ключовата си фаза през пролетта. Развитието на военните действия най-вероятно ще принуди двете страни да седнат на масата за преговори в края на годината. Украйна все още няма криза с човешкия потенциал и планира добре своите операции. От другата страна виждаме обратното - Русия даде хиляди жертви без да постигне някакви значими резултати", коментира още ген. Запрянов.