Министърът на околната среда: Трябва да предоговорим Плана за възстановяване
Секция: БЪЛГАРИЯ
31 Януари 2023 09:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министърът на околната среда: Трябва да предоговорим Плана за възстановяване

/КРОСС/ Планът за възстановяване и устойчивост трябва да се предоговори. Вярвам, че с усилията на служебния кабинет и експертите, ангажирани със задачата, ще успеем така да го преговорим, че България да покаже достатъчно амбиция за пътя си към декарбонизация пред ЕК. Това заяви министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова в "Денят започва".

Мерките трябва да бъдат предложени от Министерството на енергетиката, тъй като става дума за реформи в тази сфера, посочи тя. Не трябва да се пристъпва към рязко затваряне на работещи мощности, а съответните им алтернативи трябва да бъдат предложени постепенно.

"От компетентността на МОСВ най-важното е по-скоро предоговаряне на т.нар. междинни цели. Ключовото предизвикателство е, че с прилагащото решение всъщност държавата ни е поела ангажимент за поетапно намаляване година спрямо година на емитираните количества парникови газове".

България е приела условие да намали вредните емисии минимум с 55% към 2030 г. спрямо 2007-ма, когато става част от Европейския съюз.

"Европейската зелена сделка е дала пътя, по който трябва да вървим. Безспорно България е сред най-енергийно интензивните и натоварени сектори с въглищните мощности. Ясно е, че трябва да вървим по този път, но в момента, с течението и форсмажорните обстоятелства, не считам, че сме подготвени с алтернатива, а трябва да гарантираме енергийната и националната сигурност.

Намирането на алтернатива за декарбонизация е чрез ясни и постепенни мерки, отговорности, яснота колко ще ни струва всичко това. Това включва в сее си околна среда, здравеопазване, национална сигурност, финанси.

Вероятно е да има забавяне на плащанията по Плана за възстановяване заради тези отклонения, но добрата новина е, че все пак първият транш е дошъл, коментира Росица Карамфилова.

"Така или иначе по останалите реформи се работи, останалите инвестиции са в ход. Ако някой счита, че ще е лесно, не, ще бъде изключително трудно, но ние нямаме път назад. Трябва да продължим, за да достигнем до крайната цел".

България има 16 наказателни процедури в областта на околната среда, четири от тях вече са затворени. Все още не плащаме за нарушения, посочи министърът. Най-тежките нарушения са свързани с качеството на атмосферния въздух.