Спасиха бебе с тегло 1200 грама с линейка от дарени капачки
Секция: Здраве
31 Януари 2023 11:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Спасиха бебе с тегло 1200 грама с линейка от дарени капачки

/КРОСС/ Спасиха бебе с тегло 1200 грама с купена с пари от дарени 600 тона капачки неонатална линейка. Новороденото момиченце, което е било в тежко състояние, е транспортирано от Кърджали в Пловдив. Настанено е в университетската болница „Свети Георги", където лекарите все още се борят да стабилизират състоянието му.

Според Цвятко Луджев, който е парамедик от ЦСМП-Пловдив, преди няколко дни е получен сигнал за недоносено родено дете в Кърджали. При първия опит да го транспортираме до Пловдив се обадиха по средата на пътя, че е възникнало усложнение. След няколко дни бебето беше стабилизирано и го транспортирахме. Специалист изцяло се грижеше за детето, а аз настройвах апаратурата, за да е комфортно за бебето в кувьоза, обясни той.

По думите му транспортирането продължава около час. "Монитор следеше жизнените показатели. Шофьорът бързо ни транспортира до УМБАЛ "Св. Георги". Състоянието на бебето е стабилно, няма риск за живота му. До момента детската линейка е спасила 45 живота. Тя е на разположение 24 часа, изпраща се по сигнал сигнал на неонатолози. В момента има 4 такива линейки у нас, а тече и процедура за пета. В големите областни градове би било хубаво да има поне по една такава линейка, смята парамедикът.