Kaufland: Българинът предпочита родното вино
Секция: ЛЮБОПИТНО
31 Януари 2023 11:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Kaufland: Българинът предпочита родното вино

/КРОСС/ В България продажбите на български вина са в пъти повече от тези на вносните. Такава тенденция показват данните на Kaufland България за консумацията и нагласите на клиентите. От години ценителите в страната избират за трапезата и специалните си празници вино от български производители. Наблюдава се и районираност в търсенето – потребителите от традиционните винарски райони в страната избират местните сортове и производители. Типичният винолюбител от Мелник, вместо да закупи Тракийски Мавруд, е по-склонен да заложи на характерните за местния тероар Мелник 55 или Широка мелнишка лоза.

Много позитивна за родния пазар тенденция очертава ритейлърът -  с възраждането на лозови масиви от традиционните български сортове като Мавруд, Тамянка, Мелник 55 и Рубин и др. се повишава и търсенето им от страна на потребителя.

За налагане на местните сортове помага и популярната в последните години тенденция – във винопроизводството да се купажират местни с класически сортове.

От популярните сортове, предпочитани от българина, остават  Мерло, Шардоне, Каберне Совиньон. А в последните години се наблюдава ръст при Совиньон Блан, Сира, както и Каберне Фран, който набира особена популярност последната година.

Бялото вино чувствително измества червеното от лидерската позиция по продажби. При него вече не се наблюдава сезонност на търсенето. Розето и пенливите вина също растат за сметка на червеното, което остава предпочитано основно през студените месеци на годината. Причината за това е, че винолюбителите търсят свежи вина с плодов „нос“, по-нисък алкохолен градус, лесни за съчетание с храна и самостоятелна консумация.

Винената култура на българина расте последните години. Това показва повишеният интерес от страна на потребителя към вина от висок ценови клас. В коледно-новогодишния период Kaufland България отчита ръст в търсенето на вино в бутилка пред вина в bag-in-box-разфасовка. Очакванията на ритейлъра са, че тази тенденция ще продължи и през 2023 г.

Специално за празника на виното

За Трифон Зарезан Kaufland България предлага специално подбрана селекция от вина на празнични цени, съобразени с вкуса и търсенето на българина. Над 20 вида от напитката на боговете могат да бъдат намерени тази седмица в магазините на Kaufland  на специални цени. За почитателите на дестилатните напитки ритейлърът е селектирал за празника 9 гроздови и плодови ракии. За избора на храната не е нужно да се консултирате със сомелиер, защото в брошурата за седмицата ритейлърът е предложил и подходящи за комбиниране с вината меки и твърди сирена и колбаси.