Комитетът на ОИСР оцени високо проведената Министерска среща , с участието на министър Георги Тодоров
Секция: БЪЛГАРИЯ
31 Януари 2023 15:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Комитетът на ОИСР оцени високо проведената Министерска среща , с участието на министър Георги Тодоров

/КРОСС/ Комитетът на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие по политиката в областта на цифровата икономика оцени високо Министерската среща, с участието на министър Георги Тодоров, която се проведе миналия декември в Лас Палмас, Кралство Испания.

Във форума участие взе и министърът на електронното управление Георги Тодоров. Това беше и първата среща с участие на български министър в рамките на комитета. Освен министър Тодоров в срещата на Комитета на ОИСР по политиката в областта на цифровата икономика, МЕУ бе представлявано и от заместник-министъра на електронното управление Благовест Кирилов и Ирина Алексиева, директор на дирекция "Информационни технологии, информационно общество, европейска координация и международно сътрудничество".

По време на форума България се присъедини  към Декларация за надеждно, устойчиво и приобщаващо цифрово бъдеще на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Приелите декларацията държави поемат ангажимента да работят заедно с всички заинтересовани страни за насърчаване на безопасна, сигурна, приобщаваща и устойчива цифрова среда, подкрепена от отворен и свободен интернет. В документа се подчертава водещата роля на ОИСР, като място за споделяне на знания и опит в областта на цифровите политики и практики и установяване на международно сътрудничество, поставящо хората в центъра.

Министър Тодоров се срещна и със словенския си колега Емилия Стоименова – Дух и португалския държавен секретар по цифровизацията и модернизация на администрацията Марио Камполарго, с които бе договорено тясно сътрудничество в цифровата област.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие подчертава, че през 2023 г. ще продължи усилената работата по цифровата трансформация и изграждане на приобщаващи, устойчиви и сигурни общества.