УНСС отчете първия етап от проекта за развитие на Младежкото предприемачество в Хасково CO-WORKIMG
Секция: БЪЛГАРИЯ
31 Януари 2023 16:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
УНСС отчете първия етап от проекта за развитие на Младежкото предприемачество в Хасково CO-WORKIMG

/КРОСС/ Резултатите от първия етап на проекта CO-WORKING бяха представени по време на Информационен ден в Регионалния център за дистанционно обучение на УНСС в Хасково. Проектът „Насърчаване на предприемачеството чрез подкрепа на перспективни иновативни идеи чрез създаване на механизми за предварително инкубиране“ (CO-WORKING) има за цел да насърчи не само студентите на УНСС, но и предприемачи от община Хасково, да повишават своя бизнес потенциал и да развият предприемачески инициативи в трансграничните зони на България и Гърция.

УНСС реализира проекта в партньорство със Стопанския факултет на университета „Аристотел“ в Солун, Александрийската иновативна зона АД в Солун и Националната компания „Индустриални зони“ АД. Той е финансиран по програма ИНТЕРРЕГ Гърция – България 2014-2020 г.

Проф. д-р Николай Щерев, ръководител катедра „Индустриален бизнес" и ръководител на проекта  от страна на УНСС, представи резултатите от първия етап на проекта и подчерта, че през 2022 г. ca проведени четири мастър класа по „Финансово счетоводство“, „Иновации и стартъп бизнес“, „Търговско право“ и „Продуктови иновации“.

В периода от 16 до 27 януари 2023 г. са проведени и пет тренировъчни лагери от практици по развитие на стартиращото предприемачество, преподаватели в УНСС. По време на първия модул бъдещите предприемачи са се запознали с методологията за създаване на стартиращи фирми или разработване на нова услуга или нов продукт от съществуващи бизнеси. Вторият модул е бил свързан със създаването на бизнес модела на иновативния бизнес. Третият тренировъчен лагер е засегнал темата за валидиране на идейните проекти, а четвъртият и петият модул от тренировъчните лагери са били посветени на разработване на самата идея, изготвяне на бизнес план и оценяване на качеството на бизнес идеята.

Вторият етап на обучението по проекта започва на 13 февруари и в него ще се задълбочи работата по предприемаческото коопериране и използване на възможностите за финансиране на иновативните идеи. „Надяваме се, мотото на проекта „Всичко започва с идеята!“, да продължи да работи за вас, бъдещите предприемачи и след приключването на проекта“, подчерта проф. д-р Николай Щерев и изтъкна, че създадените профили в системата за иновационни проекти са 10, регистрираните стартъп бизнес планове са 5 и по време на тренировъчните лагери един от екипите е идентифицирал стартъп модел и креативна идея за персонален здравен чип, която има потенциал да бъде реализирана.

Проф. д-р Надя Миронова, директор на Регионалния център за дистанционно обучение на УНСС в Хасково, връчи сертификати на 78 бъдещи предприемачи, завършили обученията през първия етап по проекта CO-WORKING.

„Наистина е огромна възможност както за нашите студенти, така и по принцип за младите хора в Хасково, че УНСС има възможност да предостави знания и повече възможности за развитие на младежите от региона. Нека поздравим тези, които ще се възползват от тази възможност и ще се включат във втория цикъл на това обучение. Това означава, че този проект има смисъл и че ще спомогне за развитието на трансграничните райони“, каза проф. д-р Надя Миронова.