Костадинов: Ако групите на ПП и ДБ бяха в пълен състав, НС можеше да гласува текстовете за съдебна реформа
Секция: ПОЛИТИКА
01 Февруари 2023 07:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Костадинов: Ако групите на ПП и ДБ бяха в пълен състав, НС можеше да гласува текстовете за съдебна реформа

/КРОСС/ Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов обвини "Продължаваме промяната" и "Демократична България" в саботаж на съдебната реформа. Той обясни, че по време на закритото пленарно заседание на Народното събрание от ДБ предложили срокът за предложения между първо и второ четене на промените в НПК и Закона за съдебната власт да се намали от 7 на 3 дни.

Това даваше шанс на законопроектите да бъдат приети в последния на 48-ия парламент. Предложението беше отхвърлено с 88 гласа за, 84 против и 16 въздържали се от БСП. Ако парламентарните групи на ПП и ДБ бяха в пълен състав, то щеше да бъде прието, категоричен беше Костадинов.

"Тези, които предлагат съкращаването на сроковете, все пак, за да може да се гласува съдебната реформа, не бяха в пълен състав. Не само от "Демократична България" липсваха трима души, не беше цялата им парламентарна група, но и от "Продължаваме промяната" липсваха една трета, 40 души едва. Няма такива лицемери, които са установили цялата си политическа кариера и фундамента на своята коалиция единствено и само върху съдебната реформа...Това, което направиха те сега, е едно нечувано предателство спрямо техните избиратели", коментира лидерът на "Възраждане, цитиран от БНР".

И в двата проекта се предлагаше механизъм за разследване и контрол над главния прокурор. В проекта на "Възраждане" такива правомощия се даваха на Националната следствена служба, а във внесения от Министерски съвет - на наказателен съдия.