Десислава Атанасова: Твърде лицемерно изглежда някой да вее знамето на съдебната реформа, а да не я прави
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Февруари 2023 10:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Десислава Атанасова: Твърде лицемерно изглежда някой да вее знамето на съдебната реформа, а да не я прави

/КРОСС/ Твърде лицемерно изглежда някой да вее знамето на съдебната реформа, а да не я прави. То се ползва за политически пиар от „Продължаваме промяната" и „Демократична България". Това каза пред Би Ти Ви Десислава Атанасова, шефка на депутатите от ГЕРБ.

Тя показа медиен матераил, от който станало ясно, че при промени в правната комисия, внесени от ПП, те не били в залата. Ставаше дума за заседание на правната комисия от миналата година. "И вчера Кирил Петков, Асен Василев, акад. Николай Денков ги нямаше в пленарната зала", изтъкна тя.

Аз мисля, че съдебното законодателство умишлено не се придвижва напред само защото тази тема служи за предизборна кампания на ПП и ДБ, каза тя. И посочи, че ГЕРБ не е на власт от 2 години, а в кабинета „Петков" промените можели да минат. Добави, че по част от промените Върховният касационен съд казал, че са противоконституционно.

Най-големият проблем на 48-ият парламент не беше какви закони прие или не прие, а че не излъчи кабинет, посочи още Атанасова.

По повод обединението на „Продължаваме промяната" и „Демократична България", Атанасова се пошегува, че БСП традиционно се коалира с доста по-малки партии, но никога не е първа. В коалиция с БСП и ДПС никога няма да ни видите, посочи още Атанасова. И обясни, че срещата между лидери е нещо нормално в политиката. Така тя отговори на въпрос за това, че Бойко Борисов се срещна с Корнелия Нинова в парламента. Тя посочи, че няма решение за влизане в коалиция с БСП.

Атанасова обясни, че за нея е поемане на отговорност лидерите да са начело на листи. Запитана дали след това Бойко Борисов ще се откаже от депутатското си място, тя обясни, че е било поставяно условие лидерът на ГЕРБ да не участва в законодателната и изпълнителната власт. Той нямал нужда от имунитет. Сам обаче щял да вземе решение дали и на следващите избори да се откаже от мястото си.

От ГЕРБ-СДС имали сериозни критики към вътрешния министър Иван Демерджиев. Те били заради битовата престъпност и миграционният натиск. Имали критики и към културния министър Велислав Минеков. Крум Зарков, който е правосъден министър, пък само демонстрирал активност, но нито един от законопроектите му не минал.