БНБ вдигна основния лихвен процент
Секция: ИКОНОМИКА
01 Февруари 2023 10:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БНБ вдигна основния лихвен процент

/КРОСС/ Нов рекорд бележи основният лихвен процент в България. БНБ обяви, че от 1 февруари той е 1,82%.

"На основание чл. 35 от Закона за Българската народна банка обявява, считано от 1 февруари 2023 г., основен лихвен процент (проста годишна лихва) в размер на 1.82 на сто", съобщиха от БНБ.

Това е поредно повишение на основния лихвен процент. През януари той бе увеличен до 1,42%.

"На основание чл. 35 от Закона за Българската народна банка БНБ обявява, считано от 1 януари 2023 г., основен лихвен процент (проста годишна лихва) в размер на 1.42 на сто", съобщават от БНБ.

Предишното рекордно увеличение на основния лихвен процент (проста годишна лихва) бе през декември м.г., когато се повиши на 1,30%.

Предходното увеличение бе на 1 октомври м.г. Тогава БНБ вдигна основния лихвен процент на 0,49%. Тогава бе съобщено, че за първи път процентът се вдига от януари 2016 г. Повишението отбелязва и най-високата стойност на лихвения процент от декември 2009 г., когато той е бил 0,55 на сто.

У нас основният лихвен процент няма пряко отражение върху лихвите по депозитите и кредитите, които се определят предимно от лихвените нива, установени от Европейската централна банка.

С увеличаването на ОЛП, обаче, ще се увеличи законната лихва за забава, която се формира като сбор от ОЛП и 10 процента.