Преодолява се забавянето в изготвянето на плановете за управление на речните басейни
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Февруари 2023 14:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Преодолява се забавянето в изготвянето на плановете за управление  на речните басейни

/КРОСС/ Експерти от Дирекция „Управление на водите“ в Министерството на околната среда и водите и Басейновите дирекции обсъдиха  с екипа на Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР)  представената от тях програма за действие и срокове  за изготвяне на проектите на Плановете за управление  речните басейни (ПУРБ) и за съкращаване на натрупаното към момента забавяне.

По искане на министъра на околната среда и водите  Росица Карамфилова  на проведената на 27 януари среща е представена и обсъдена разработена от МБВР програма  за преодоляване на забавянето и предложения за оптимизация на процеса по разработване на проектите на ПУРБ. Съгласно разработеното предложение последните раздели на четирите ПУРБ ще бъдат представени в срок до 20 март 2023 г. на английски език. Паралелно ще бъде организиран процесът на техния превод, което ще позволи в началото на април проектите на ПУРБ да бъдат публикувани за консултация с обществеността  и забавянето да се съкрати до един месец.

ПУРБ и ПУРН за периода 2022 – 2027 г. се изготвят в резултат на Споразумение  с МБВР и се цели при разработването им да бъдат адресирани препоръки от ЕК при оценките на вторите ПУРБ и да се приложат добри европейски практики и международен опит. Основната причина за забавянето е, че екипът на МБВР към момента все още не е приключил с изготвянето на оценката на екологичното състояние на повърхностните води и определянето на референтните условия за хидроморфологичните елементи за качество - дейност от основно значение съгласно препоръките от Европейската комисия.

МОСВ положи усилия Споразумението с МБВР да бъде удължено при съобразяване с изискванията на Оперативна програма „Околна среда“,  чрез която се финансират дейностите за актуализация на ПУРБ и ПУРН.