Проект за вертикални градини на жилищни сгради спечели голямата награда в Panda Labs на WWF и Kaufland
Секция: ЛЮБОПИТНО
01 Февруари 2023 17:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проект за вертикални градини на жилищни сгради спечели голямата награда в Panda Labs на WWF и Kaufland

/КРОСС/ Проект за вертикални градини на жилищни сгради спечели голямата награда на иновационната програма на WWF Panda Labs, подкрепена от Kaufland България. Програмата приключи първия си семестър „Бъдещето на градовете и селата“ с интензивен мастър клас и оспорван финал, в който победи отбор от петима десетокласници от Кюстендил - „Амазия“.

Екипът на победителите - Антон, Атанас, Дарина, Дейвид и Елена, ще получи стартово финансиране от 7 000 лв. за тестове и създаване на прототип на своя проект за намаляване на топлинните вълни и превръщане на градовете в по-красиви и уютни места за живот чрез изграждане на вертикални градини на жилищни сгради.

На оспорвания финал през изминалия уикенд заедно с „Амазия“ се състезаваха още: отбор „Визия за бъдеще“, които разработиха решение за ремонт на пътищата с използване на преработена пластмаса в полагания асфалт; отбор „Вулканичните глухарчета“ с идеята им за охлаждане на покривните пространства на сградите и справяне с летните горещини чрез система на циркулираща вода и модифициран покрив от отражателен материал; отбор „Bio Life“, които работиха за съживяване и модернизиране на сгради „архитектурни призраци“ в селата чрез използване на съвременни енергийни решения и екологични строителни методи.

До финалния етап в приключилия семестър „Бъдещето на градовете и селата“ достигнаха младежи от Сандански, Кюстендил, Павликени, Варна, Тетевен и София. Като част от техния майсторски клас учениците посетиха „зеления“ хипермаркет на Kaufland в Горубляне, където почерпиха вдъхновение и идеи за реализация на своите проекти. Хипермаркетът в Горубляне е пример за иновации, благодарение на своята енергийна ефективност. Чрез тях Kaufland успява да да спести 3900 тона CO емисии и близо 8 700 000 kWh електроенергия за 2022 година, за което получи и отличието „Зелена сграда на годината“ от престижния конкурс за архитектура и строителство „Сграда на годината“.

Глобалната програма на WWF за устойчиви младежки иновации и предприемачество Panda Labs реализира второто си издание у нас с подкрепата на Kaufland България. Тя e насочена към младежи на възраст между 15 и 25 години – ученици и студенти. От старта на Panda Labs у нас през 2021 г. до момента като част от програмата са проведени четири семестъра, пет хакатона и четири мастър класове. За участие са кандидатствали стотици младежи от цялата страна.