Дора Чаушева: Левски въобще не е далеч от нас
Секция: КУЛТУРА
02 Февруари 2023 13:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дора Чаушева: Левски въобще не е далеч от нас

/КРОСС/ Днес в Министерството на културата ще бъде открита фотодокументална изложба за Васил Левски под надслов "Бунтът на духа - основна сила по пътя към свободата". Експозицията е част от националната програма, с която отбелязваме 150 години от гибелта на Апостола на свободата и е реализирана от Националния музей "Васил Левски" в партньорство с Фондация "Васил Левски" и регионална библиотека "Любен Каравелов" в Русе. Осъществена е с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Пред БНР директорът на Националния музей "Васил Левски" Дора Чаушева отбеляза, че изложбата е претърпяла дълъг процес на подготовка.

"В изложбата искахме да бъде показан Васил Левски, но не само той в своя тесен кръг от революционни съмишленици, а в по-широк контекст на Българското национално освободително движение, на развитието на българското общество тогава, което има своите люшкания между това какъв път да бъде избран за националното освобождение", разказа тя в интервю за предаването "Преди всички" и добави:

"Бунтът на духа е едно естествено състояние на онези възрожденски българи, които са почувствали тази тежест, въпреки известен икономически просперитет, но липсата на политическа свобода, да бъде тяхна цел освобождението. Затова в изложбата са показани тези организации. Показан е Левски чрез негови фотографии, чрез откъси, мисли от негови писма, текстове".

В изложбата ще бъдат показани нови документи, открити в османския архив в Истанбул за Васил Левски и Ангел Къчев, посочи Чаушева. По думите й те се отнасят до последния етап в дейността на Левски, когато той усилено е издирван от османската власт.

Според нея мислите на Левски, които са част от изложбата, звучат актуално и за днешния ден. "Левски въобще не е далеч от нас. Неговите мисли са много близки до всеки човек", категорична бе тя.

Изложбата може да бъде видяна до 20 февруари.