Посолството на Русия в София: Големият глад от 30-те години на миналия век засегна много народи на Съветския съюз, не само Украйна и украинците
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Февруари 2023 12:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Посолството на Русия в София: Големият глад от 30-те години на миналия век засегна много народи на Съветския съюз, не само Украйна и украинците

/КРОСС/ Коментар на посолството относно решението на Народното събрание на България за обявяване на „гладомора" в Украйна за геноцид, публикувано във фейсбук:

Напоследък в редица западни страни като по сигнал започна да се тиражира темата за "гладомора" в Украйна. Румъния, Ирландия, Молдова, Германия и други страни са приели или обмислят документи, съдържащи цинични паралели с Холокоста и признаващи „гладомора" за „геноцид" на украинския народ. „Отбелязало се" е с подобна резолюция и Народното събрание на България, което преди разпускането, „на изпроводяк", реши да потвърди принадлежността си към европейския „мейнстрийм".

Искаме още веднъж да напомним, че големият глад от 30-те години на ХХ век засегна много народи и региони на Съветския съюз, включително Урал, Северен Кавказ, Поволжието, Казахската АССР и Западен Сибир, а не само Украйна и украинците.

Основната причина за трагедията беше мащабен провал на реколтата и грешки в селската политика на тогавашното ръководство на страната. В същото време е важно да се отбележи, че до голяма степен за глада са допринесли западни държави, които поискаха от СССР да плаща със зърно във външнотърговските операции с тях, надявайки се, че това ще принуди Москва да се откаже от своите планове за индустриализация.

Разбирайки откровено провокативен подтекст и политически цели, преследвани от авторите на „идеята", същевременно бихме искали да подчертаем кощунствен характер на спекулациите с паметта на милионите жертви на тази трагедия.