Демерджиев проведе работна среща със заместник изпълнителния директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Февруари 2023 16:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Демерджиев проведе работна среща със заместник изпълнителния директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана

/КРОСС/ Заместник-министър председателят по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев разговаря с Ларс Гердес, заместник изпълнителен директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Фронтекс), който е на посещение в България по повод конференцията „Ефективно управление на външните граници на ЕС". Организатор на форума е Министерството на вътрешните работи.

В рамките на срещата бяха обсъдени доброто сътрудничество с Фронтекс в охраната на външните граници на ЕС и в областта на връщането, както и възможности за неговото надграждане. Фронтекс подпомага оптимизирането на защитата на външните граници чрез провеждане на съвместни операции по границите ни с Република Турция, Република Сърбия и Република Северна Македония. В същото време, България изпраща свои гранични служители за участие в съвместните операции на територията на други държави членки.

Беше изразена високата оценка на Фронтекс за работата на българските гранични служители и усилията на България по охрана на границите.

Министър Демерджиев благодари на Агенцията за оказваната помощ за оптимизиране на охраната на външните граници, като подчерта, че това е ключово сътрудничество за България и ЕС. Той подчерта необходимостта от задаване на ясна политика и общи стандарти за охрана на външните граници, като само така може да се гарантира цялостната сигурност на съюза. Необходимо е да се постигне и общо разбиране и осъзнаване на европейско ниво, че е необходим голям финансов ресурс за гарантиране ефективна защита чрез техническо обезпечаване на границите.