Ангелов за поскъпването на горивата: Трудно може да се говори за реални причини
Секция: ИКОНОМИКА
03 Февруари 2023 10:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ангелов за поскъпването на горивата: Трудно може да се говори за реални причини

/КРОСС/ Трудно може да се говори за реални причини за поскъпването на горивата. Това коментира в студиото на „Здравей, България" старши икономистът от „Отворено общество" Георги Ангелов. Той подчерта, че в България продължава да идва евтин руски петрол.

На въпрос дали може да се говори за спекулация и злоупотреба с монополното положение на рафинерията, Ангелов заяви: „В България регулаторните органи не се намесват, за да защитават потребителите. От тях не очаквам някакво развитие".

С облагането на разликата между световната цена на петрола и руската, той коментира, че потребителите могат да бъдат компенсирани с ваучери или суми. „Разликата е огромна - над 35 долара на барел. Да се използва за социални мерки", призова Ангелов.

С ембаргото на руския петрол старши икономистът обясни, че се затварят всички експортни пазари, освен Украйна. „Ако наистина имаме конкурентен пазар у нас, би трябвало цените да паднат. Внасяме руския петрол за 40 евро за барел. При тази цена бензинът в предишни периоди е струвал 1,80 - 1,90 лв. Не очаквам обаче да падне толкова", заяви той.