Унгария обвини посланика на САЩ в опит за намеса във вътрешните работи
Секция: СВЯТ
03 Февруари 2023 10:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Унгария обвини посланика на САЩ в опит за намеса във вътрешните работи

/КРОСС/ Унгарският външен министър обвини посланика на САЩ в Будапеща в опит за намеса във вътрешни въпроси на Унгария на фона на засилващия се дипломатически разрив между Вашингтон и централноевропейската страна, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.

Петер Сиярто вчера даде пресконференция по повод изказване на посланик Дейвид Пресман пред сп. "Политико" за подхода на Унгария към войната в съседна Украйна, който беше определен от американския дипломат като прокарване на "политика, одобрена от Путин".

Сиярто заяви, че "разсъжденията на Пресман (или който и да е посланик) за вътрешнополитическите процеси в Унгария са напълно нерелевантни, тъй като това няма нищо общо с него".

"Не му е работа да се меси във вътрешните въпроси на Унгария", заяви Сиярто.

Пресман, който беше назначен от правителството на Байдън, преди е заемал длъжността постоянен представител на САЩ в ООН по специалните политически въпроси. Откакто през август оглави американската дипломатическа мисия в Будапеща, той се изправи пред значителни затруднения, отбелязва АП.

Местни медии, лоялни към дясното популистко правителство на премиера Виктор Орбан, обвиниха американския дипломат в намеса в унгарското правосъдие и в налагане на американски колониализъм.

След встъпването си в длъжност Пресман даде гласност на нарастващата вълна от антиамерикански чувства в Унгария и на нежеланието на правителството на Орбан да се присъедини към санкциите на ЕС срещу Москва, наложени заради войната в Украйна.

През януари Пресман написа в "Туитър": "Как защитата на руски олигарси от санкции служи на интересите на Унгария и унгарците?".

Унгарското правителство, което беше в приятелски отношения с американските власти по времето на Доналд Тръмп, застава зад позицията, че санкциите срещу Москва нанасят по-големи щети върху европейската икономика, отколкото върху руската. Според Будапеща край на войната може да се сложи само чрез преговори между Москва и Вашингтон, а не чрез изтегляне на руските войски от Украйна.

Сиярто вчера предупреди, че ако критикува политиката на Унгария, Пресман ще има трудности в "ефективната работа за подобряване на сътрудничеството" между Унгария и САЩ.

"Тази ера свърши. Унгария е суверенна страна", каза Сиярто. "Никой отвън не може да ни казва как да живеем", допълни той.