Ще има ли скоро мъжко хапче срещу бременност
Секция: Наука
03 Февруари 2023 14:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ще има ли скоро мъжко хапче срещу бременност

/КРОСС/ Между 80 и 100 милиона сперматозоиди се борят за женската яйцеклетка в процеса на оплождане. За да достигнат до своята цел, те трябва да са добре подвижни и да напредват по пътя си. Дълго време не беше ясно как точно сперматозоидите преодоляват особено последните милиметри преди целта.

От няколко години знаем, че при мишките това става чрез изпомпването от сперматозоида на калиеви йони през специално каналче, които йони му дават тласък, за да се слее той с яйцеклетката, казва пред АРД Тимо Щрункер, репродуктивен лекар и андролог в Университетската болница в Мюнстер, Германия. "Отне ни известно време преди да разберем, че каналът, открит при мишките (SLO3 канал), го има и в човешката сперма. И вероятно той изпълнява същата функция", допълва експертът.

Преди 10 г. също е било възможно да се докаже съществуването му и в човешката сперма. Но по онова време все още не е имало инструменти, с които да се изследва дали каналът при хората изпълнява същите функции както при мишките.

Разработване на мъжко хапче?

Американски научен екип наскоро е успял да демонстрира, че SLO3 при хората изпълнява същата функция както при мишките. Чрез него сперматозоидите могат да генерират калиев ток, който ги придвижва напред, правейки ги по този начин способни да оплождат. Изследователите са открили и химически агент, с който, образно казано, могат да блокират този канал. Това е попречило на сперматозоидите да изпомпат малките калиеви йони от вътрешността. Ако този канал има проблеми и не работи, сперматозоидите няма как да достигнат до крайната си цел.

"От една страна това предоставя на науката добър инструментариум за още по-задълбочено изследване на функцията на тези канали", коментира Щрункер пред АРД. Но същевременно този подход може да се използва и за разработването на контрацептиви - ако бъде потвърдено, че каналите SLO3 са подходящи за това.

Регулаторните изисквания са строги

Досега всички опити за разработване на мъжки контрацептиви са се проваляли. Това се дължи включително на факта, че през последните десетилетия регулаторните изисквания са станали значително по-строги. Лекарство като противозачатъчното хапче за жени от 60-те години на миналия век вероятно днес трудно би покрило изискванията за пускане на пазара, посочва андрологът.

Дългият път към хапчетата за мъже

С новото познание обаче вероятно ще бъдат направени още опити за разработване на контрацептиви за мъже, казва Артур Майерхофер, професор в Мюнхенския университет "Лудвиг Максимилиан".

Този канал се съдържа единствено в сперматозоидите, а въпросната субстанция би попречила единствено на тяхната способност за оплождане, смята Майерхофер. Това е много добър подход, отбелязва той. "Единственият проблем е следният - от епруветката до контрацепцията пътят е дълъг."

Сега въпросното вещество, разработено от американските учени, ще трябва да бъде внимателно изследвано за възможни странични ефекти. После идват и следващите етапи - тестването върху животни, след което и клиничните изпитания върху хора. В най-добрия случай ще минат поне няколко години преди мъжете да могат да си купят хапчета или гел за безопасна контрацепция, пише АРД.