Отцепен район, КПП и метални заграждения до гроба на Гоце Делчев в Скопие
Секция: СВЯТ
04 Февруари 2023 10:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отцепен район, КПП и метални заграждения до гроба на Гоце Делчев в Скопие

/КРОСС/ Засилени мерки за сигурност има в македонската столица Скопие преди честванията на 151 години от рождението на революционера Гоце Делчев.

В навечерието на днешния ден България и Северна Македония стигнаха до споразумение за безпроблемно честване на годишнината.

Екипът на бТВ не успя да стигне до гроба на Гоце Делчев, където ще бъдат положени цветя и венци, защото полицията го спира доста по-рано, въпреки че два пъти се е акредитирал.

Районът е отцепен, има пропускателен пункт, а преди малко преминава голям автобус, пълен с полиция.

Църквата „Свети Спас", в която днес ще се проведат честванията за паметта на героя, се намира в по-високата част на града. Улицата, която води до нея обаче е затворена от два дни. Поставени са и метални заграждения.

През последните три дни до църквата не са допускани както граждани, така и представители на медиите. Полицейското присъствие е изключително засилено.

Очаква се днес тук да пристигне и българска делегация, оглавена от вътрешния ни министър Иван Демерджиев, който ще положи венец в памет на Гоце Делчев.

По-рано ще има и македонска делегация, оглавена от премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски.

Двете делегации няма да се засекат. Македонските медии съобщават за малък протест, проведен снощи, който е бил точно преди отцепената улица, отвеждаща към гроба на Гоце Делчев. Той е бил патриотичен, дори антибългарски. Преминал е обаче съвсем спокойно.

бТВ има информация, че на границата със Северна Македония няма да бъдат допускани определени лица. Граничните полицаи имат изготвен списък.

Патриотичните партии в България, техни симпатизанти и политически лица имат готовност да пътуват до Скопие, без обаче да имат организиран транспорт.

бТВ, „Тази събота"