Благоевград ще отбележи 151 години от рождението на Гоце Делчев
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Февруари 2023 10:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Благоевград ще отбележи 151 години от рождението на Гоце Делчев

/КРОСС/ Благоевградската общественост ще отбележи 151 години от рождението на Гоце Делчев пред паметника на революционера в града. Годишнината ще бъде отбелязана с ритуал по полагане на цветя, а церемонията е от 10:00 часа на площад „Македония" в областния център, съобщиха от община Благоевград.

Паметникът е един от символите на града от официалното му откриване на 2 август 1955 г. Върху постамента, наред с името на Гоце Делчев и годините 1878-1903, е апликирана плоча с известното му политическо верую: „Аз разбирам света единствено като поле за културно съревнование между народите".

По данни на отдел „Справочна" на Българска телеграфна агенция автор на паметника е скулпторът Крум Дерменджиев. В изграждането на монумента са участвали голям брой доброволци. Технически отговорник за изработването на основата на паметника е Коста Гюров. Той е отговарял за добиването и превоза на сиенитови блокове от село Стара Кресна. Те били превозвани с волски коли до гара Кресна, а оттам - с железницата до Благоевград.
Ансамбълът е разположен върху площадка с размери 12 метра широка и 12 метра дълга, покрита с плочи и оградена с цветни лехи. Постаментът и пиедесталът са градени от едри гранитни блокове с неправилна форма. Върху малка бронзова площадка, положена върху постамента, е издигната фигурата на Гоце Делчев, деец на националноосвободителното движение на българите в Македония и Одринско, идеолог и организатор на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, в цял ръст, с хайдушко облекло, с наметнат ямурлук. Фигурата е излята от чугун и е висока 3,5 метра. Общата височина на ансамбъла е девет метра.

Паметникът е мястото, на което всяка година обществеността на Благоевград отдава почит към делото на Гоце Делчев на датата на неговото рождение 4 февруари и на 4 май - датата, на която през 1903 г. Делчев е убит край село Баница.