Църквите и манастирите у нас поискаха от КЕВР да плащат не промишлен, а битов ток
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Февруари 2023 11:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Църквите и манастирите у нас поискаха от КЕВР да плащат не промишлен, а битов ток

/КРОСС/ Църквите и манастирите у нас поискаха с писмо от КЕВР да плащат не промишлен, а битов ток. КЕВР любезно им отговори, че няма как да стане и трябва да се обърнат към енергийните дружества.

3832 лева и 7 стотинки е сметката за електричество за месец декември в Клисурския манастир. Затова монасите въвели режим на тока.

„Например вечер манастирът тъне в мрак. Ако трябва в манастира да светят десет лампи, свети само една", обясни архимандрит Антим, протосингел на Видинска света митрополия.

„След промените, които настъпиха в свободния енергиен пазар, църквите и манастирите са в изключително голямо затруднение и няма да бъде пресилено, ако кажа, че 80-90% от приходите отиват за електричество и с останалите ние, трябва да организираме цялостната поддръжка и издръжка на сграден фонд, на персонал", каза още архимандрит Антим.

Затова се спасяват освен с режим и молитва и се молят миряните да палят повече свещи, защото свещите плащат тока на храма.

„Но цената на една свещ е или 40 или 80 стотинки и представете си колко свещи, трябва да продаде един манастир например, който плаща сметки за ток между 4 и 5 хиляди лева. Всеки един стопани, всеки един, който ръководи дадена света обител, така планира проходите и разходите, че да може летните месеци да остане запас, с който да се покрият разходите зимните месеци", обясни архимандрит Антим.

И не разбират защо трябва да плащат в сградите на манастира промишлен ток с три, а понякога и до четири пъти по-скъп от битовото електричество.

„Консумацията на електричество в тези сгради е абсолютно от битов характер - за осветление, за приготвяне на храна", обяснява архимандрит Антим.

Той е категоричен, че ако не се лишават, няма да могат да се справят с плащането на сметките.

„Затова молим за разбиране и мисля, че ще се намери, за да остане българската църква духовен страж", казва архимандрит Антим.

Нова телевизия, „Събуди се"